/ -Фото: Дневне новине Дан
07/09/2021 u 06:46 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Екоцид у Рожајама: Ловничком ријеком плутају угинуле животиње и гомиле смећа

Мјештани су од надлежних органа стално тражили да поставе контеjнере за отпад, али њихови захтjеви годинама су остали само мртво слово на папиру

Житељи рожаjске мјесне заједнице Доња Ловница суочени су с броjним проблемима, а посебан проблем су огромне количине отпада коjи се, како тврде, одлаже на сваком кораку.

Кажу да писаним и усменим путем од надлежних органа стално траже да поставе контеjнере за отпад, али њихови захтjеви годинама остаjу само мртво слово на папиру.

Мjештанин Доње Ловнице Хаjран Мурић истиче да се на териториjи ове мјесне заједнице на сваком кораку налазе дивље депониjе, коjе угрожаваjу здравље људи.

– Никаква упозорења о тонама смећа коjе се оставља на сваком кораку нису помогла да се било шта уради на том плану. Питамо се да ли у овоj општини постоjи Комунална инспекциjа и да ли ради посао за коjи jе плаћена? Нажалост, кад видимо какво jе стање и у самом граду, гдjе су рjечна корита претрпана отпадом, онда нам jе jасно да немамо коме да се обратимо за помоћ – рекао jе Мурић.

image
-Фото: Дневне новине Дан

Истиче да jе посебна прича Ловничка риjека, коjа jе скоро остала без воде.

– Ловничка риjека jе поточић коjи jе претрпан смећем и гдје се распадаjу угинуле животиње, па се од смрада поред ње не може проћи. Некада су њоме крстариле рибе, а данас jе све уништено. Има нас неколико коjи покушавамо да нешто покренемо с мртве тачке, али смо немоћни пред онима коjи су наводно "презадовољни" животом у овом селу, а заправо уништаваjу природу одлажући смеће поред пута, у риjеку и широм шумских комплекса. Баш они коjи су лоjални власти коjа не окреће главу на наше проблеме треба да се заложе да се наше село очисти од смећа. Посебно су угрожена изворишта с коjих се снабдиjевамо пиjаћом водом jер су претрпана смећем па страхуjемо за здравље својих породица – рекао jе Мурић.

Тврди да овакво стање траjе децениjама.

– Ми чиjе су куће поред риjеке не можемо да живимо од смрада и смећа. Више пута сам покушавао да допрем до локалног парламента како бих упознао одборнике с проблемима у овом селу, али никада нисам позван ни на разговор – казао је Мурић.

Поjедини житељи сматраjу да се пут коjи асфалтира локална управа не ради према проjекту, већ да су поjедине дионице, због узурпациjе државне имовине, сужене на три метра.

– Проjектом jе предвиђен асфалт ширине пет метара, али његова ширина износи свега четири метра. Ми разумиjемо да Општина нема новца, али не разумиjемо то што дозвољава узурпациjу путног поjаса. То се очигледно ради да би се задржало гласачко тиjело, небитно коjе партиjе, jер су овдjе ДПС и СД у коалициjи са Бошњачком странком и ту нема разлике будући да сви раде по директивама ДПС-а. Дозвољава се изградња кућа на државном земљишту, као и над риjеком, а плацеви се диjеле немилице, па jе читава ловничка долина испарцелисана. Чуjем да намjераваjу да парцелишу и излетиште Чаушице и већ jе остављен прикључак за воду ка том подручjу, што би заиста била jош jедна девастациjа природних добара у овоj општини – казао jе Мурић.

Као примjер нерационалног трошења новца грађана, Мурић истиче проjекат Ћосовско врело, чиjа реализациjа jе започета приjе више од седам година, а коjи се финансира из државног буџета..

– На том проjекту се годинама ништа не ради, а овдашње становништво вапи за пиjаћом водом. Све jе рађено мимо прописа, па је вjероватно услед тога дошло до стопирања радова. Да се видjети да jе на овом проjекту неко добро ушићарио, а грађане оставио на цjедилу. Сада поручуjу да ће наводно бити пуштен краjем септембра, али и то ћемо видjети. Овдjе jе своjевремено постављена расвjета, али jе и то временом уништено, тако да сада тумарамо по мраку – казао jе Мурић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:35