Еколошка акција око Саборне цркве Светог Василија Острошког / фото: Б.Б.
15/11/2021 u 06:58 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еколошка акција у Никшићу: Уклонили 34 дивље депоније

За Општину ће бити изазов уклањање депоније Мислов до и рекултивација земљишта, што нам је обавеза, каже предсједник СО Никшић Немања Вуковић

Неформална група грађана "Екопатриотизам" организовала је јуче велику еколошку акцију у дијелу око Саборне цркве Светог Василија Острошког и Шеталишта Вита Николића. Њихови волонтери, али и представници Општине која је са Комуналним предузећем подржала акцију, чистили су смеће и уклањали ниско растиње. Предсједник Скупштине општине Немања Вуковић, који је учествовао у акцији, истакао је да је нова локална управа посвећена рјешавању проблема одлагања отпада.

– Чини ми се да смо током прошлог мјесеца уклонили 34 дивље депоније, али како наша механизација заврши тај посао тако се на истом мјесту након неколико дана створи нова. То је негдје узалудан посао, па апелујем на све суграђане да чувају животну средину, да не одлажу отпад гдје год стигну већ да заједнички покушамо то промијенити – рекао је Вуковић најављујући формирање Службе еколошких ренџера.

Он је истакао и да се рјешава највећи еколошки проблем града, депонија Мислов до. При крају је израда Студије изводљивости за будући Регионални рециклажни центар у Никшићу, након чега ће радити пројекат па расписати тендер за избор извођача радова. Вуковић је рекао да ће за Општину бити и изазов уклањање депоније Мислов до и рекултивација земљишта, што им је обавеза. "Екопатриотизам" ће, најавила је њихов представник Јелена Лацман, у наредном периоду почети са едукацијом најмлађих у циљу подизања еколошке свијести. У јучерашњој акцији учествовали су и секретари надлежних општинских Секретаријата Ђорђе Манојловић и Видак Кртолица, директор Комуналног предузећа Милета Милатовић, чланови ПСД "Јаворак" које је за све учеснике у својим просторијама организовало ручак, затим, "Екобонтона" као и радници ангажовани преко програма "Локални јавни рад" који финансира Завод за запишљавање. Најмлађе учеснице акције биле су сестре Ана(7) и Невена (9) Делибашић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:34