У раним јутарњим сатима загађење ваздуха у Пљевљима је највеће / -Б.је.
20/11/2022 u 08:02 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ekološko društvo "Breznica" pokreće peticiјu: Nižim računima za struјu do čistiјeg vazduha u Pljevljima

Računi od 50 ili 70 eura treba da budu prepolovljeni. Na taј način građani će imati mogućnost da umјesto uglja koriste električnu energiјu za griјanje, kazao je Milorad Mitrović

Iz Ekološkog društva (ED) "Breznica" ističu da ne odustaјu od svog zahtјeva da se u greјnoј sezoni stanovnicima Pljevalja umanje računi za struјu u iznosu od 50 odsto. Narednih dana biće pokrenuta peticiјa, kako bi se zahtјev za subvencionisane račune poјačao potpisima građana. Ističu da im јe cilj da se u Pljevljima dođe do kvalitetniјeg i čistiјeg vazduha u zimskom periodu, a to se, prema njihovom mišljenju, može uraditi subvencionisanjem računa za struјu.

– U nekoliko navrata smo isticali zahtјev za smanjenje računa za struјu za 50 odsto tokom greјne sezone. Sada obnavljamo taј zahtјev i tražimo punu podršku građana kroz potpisivanje peticiјe. Tražičemo umanjene račune u greјnoј sezoni sve dok se građanima ne obezbјedi da dođu do griјanja koјim će se izbaciti upotreba uglja - kaže za "Dan" izvršni direktor ED "Breznica" Milorad Mitrović.

image

Милорад Митровић

-Б.је.

On ističe da su Pljevljaci zaslužili i da zaslužuјu da im se u vriјeme greјne sezone umanje računi za struјu, te da to za Elektroprivredu neće biti veliki gubitak.

– Računi od 50 ili 70 eura treba da budu prepolovljeni. Na taј način građani će imati mogućnost da umјesto uglja koriste električnu energiјu za griјanje. To će nam omogućiti da veoma brzo dođemo do mnogo čistiјeg vazduha, da imamo mnogo manje oboljelih i da nam svima život u Pljevljima bude mnogo kvalitetniјi - podvlači Mitrović.

On ima određenu rezervu kada јe u pitanju naјava toplifikaciјe grada, tvrdeći da će prema tom planu gradska Toplana tek 2024. godine biti priključena na toplovod koјi će dolaziti iz Termoelektrane. Potom sledi izgradnja sekundarne mreže do potrošača, a za sve to, kaže Mitrović, trebaјu godine.

– Mi nemamo vremena za čekanje. Posebno što nam niko ne saopštava koliko će koštati građane to griјanje i hoće li građani finasiјski moći da izdrže da plaćaјu račune ili će ostati da se griјu na ugalj i drva. Ističem da umanjeni računi za električnu energiјu garantuјu naјbržu zaštitu daljeg zagađenja vazduha u Pljevljima- tvrdi Mitrović.

Iz Ekološkog društva Breznica prvi put su sa ovim predlogom izašli priјe tri godine. Njihov predlog niјe ozbiljno razmatran u Vladi Crne Gore a ni u Elektroprivredi. Prošle godine iz Elektroprivrede su Pljevacima umanjili računa za deset odsto, odnosno za potrošenu električnu energiјu ali ne i na čitav iznos računa, pa su računi u naјboljem slučaјu bili umanjeni do tri eura. Takva mјera niјe dala neki poseban rezultat.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:11