Водостај Брезнице на биолошком минимуму / -Б.Је.
26/10/2021 u 06:38 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Еколози упозоравају на негативне последице: Брезницу заштитити и пустити да слободно тече

Недостатак воде у водоводној мрежи треба надомјестити из акумулације Отиловићи, али треба уради и план управљања акумулацијом, предлаже Васо Кнежевић

Пљеваљски еколози упозоравају да је биолошки минимум ријеке Брезнице угрожен тренутном сушом и узимањем воде са изворишта за потребе водоснабдијевање града. Еколози сматрају да је ријеку Брезницу потребно заштитити од испуштања фекалне канализације у њено корито.

– Ријека Брезница, која тече кроз градску зону, мора бити максимално заштићена и мора се престати са узимањем воде са њеног изворишта за потребе водоснабдијевања града. Ако се тако не поступи, у сушним мјесецима имаћемо ситуацију да коритом Брезнице теку само фекалије – каже извршни директор НВО "Брезница", Милорад Митровић.

Сличан став имају и у Спортско-риболовном клубу (СРК) "Липљен", који газдује и управља пљеваљским водотоцима.

– Проблем ниског водостаја ријека је евидентан ове године и на то човјек не може посебно да утиче. Међутим, људи могу да утичу на смањење губитака на водоводној мрежи и на боље управљање водама, тј. домаћинско газдовање – оцјењује предсједник СРК "Липљен" Васо Кнежевић.

Вода Палешког потока да се усмјери у водоводну мрежу

У СРК "Липљен" имају и предлог како надомјестити потребне количине воде за водоснабдијевање града са других изворишта.

– Ево само један примјер домаћинског газдовања водама. Вода са изворишта Палешког потока могла је да се каптира и спроведе за водоснабдијевање одређених градских зона у Пљевљима и то слободним падом – појашњава Васо Кнежевић и додаје да је умјесто таквог подухвата вода Палешког потока одведена у Боровичко језеро, како би се спријечило да вода потока разноси пепео и шљаку са депоније Маљевац.

Иначе, у Пљевљима је током последњих дана пало 17 литара кише по метру квадратном, што су, тврде у пљеваљској Метеоролошкој служби, значајне падавине.

 

Он истиче да су климатске промјене евидентне свугдје у свијету, али је лоше што се становници Црне Горе лоше односе према водотоцима и понашају се као да ће воде вјечно бити довољно.

– Нажалост, клима се мијења и у будућности ће чешће бити оваквих случајева суша и недостатка воде. Према мом мишљењу, требало би ријеку Брезницу искључити са градског водовода и пустити је да тече, а недостатак воде надомјестити из акумулације Отиловићи. У наредном периоду треба уради план управљања акумулацијом како би се на најбољи и најефикаснији начин одржавала вода у њој са обавезним праћењем временских прогноза – каже Кнежевић уз појашњење да у вријеме сушних мјесеци фекалије, које се непречишћене испуштају у Брезницу, озбиљно угрожавају ријеку. Кнежевић је изричит да Брезницу треба у потпуности заштитити, као и живи свијет у њој.

– Ријека Брезница често у љетњим периодима буде на еколошком минимуму и још кад се на тај мали водостај дода велика количина фекалија, онда не можемо очекивати да у овој ријеци у зони испод градског језгра може ишта да опстане... Због тога, али и због дургих проблема, Брезницу треба пустити да слободно тече – наглашава Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 22:56