Ада Бојана  / -Фото: Архива
10/09/2021 u 05:33 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еколози забринути због Аде Бојане: Не чекајмо јесен и зиму са наперима

Наше мишљење је да треба изградити макар један насип од чврстог материјала на локацији данашњих напреа, поручују из НВО "Зелени корак"

Еколози у Улцињу незадовољни су стањем по питању ерозије на Ади Бојани и позивају надлежне да прије јесени и зиме предузму конкретне мјере на обали како се не би поновиле слике с краја прошле године када су таласи продрли у нудистичко насеље и порушили више објеката за смјештај.

Из НВО "Зелени корак" обратили су се поводом ситуације на Ади Бојани ресорном министру Ратку Митровићу, предсједнику Општинe Улцињ Александру Дабовићу, директору ЈП Морско Добро Младену Микијељу и директору ХТП Улцињска ривијера Бојану Ђаконовићу.

image
-Фото: Архива

– Ових дана се навршавају два мјесеца од нашег заједничког састанка на плажи, након санације помоћу напера. Добро смо се тада на пијеску напричали и дали изјаве. Морамо да зауставимо ерозију кроз дугорочна рјешења; распишемо интернационални конкурс, напери и насипање плаже први су корак; настављамо са активностима и одговорним односом према нашем најдрагоцијенијем ресурсу. Нема информација да се нешто радило на томе, а јесен и зима пристижу. Неопходно је брзо и стручно реаговање. Треба појачати контакте са струком – науком, сусједном државом Албанијом, рибарима и еколозима, јер климатске промјене – поплаве, вјетрови доминирају планетом земљом. Наше је мишљење да треба изградити макар један насип од чврстог материјала на локацији данашњих напера. Рибари предлажу набавку Рефулера који би био усидрен на Бојани интервенисао по потреби (чишћење корита Бојане, предухитрити зачепљење Бојане, прихрањивање плажа). Молимо вас да реагујете на овај допис – поручио је извршни директор те НВО Џељал Хоџић.

Подсјетимо, у оквиру редовне контроле стања плаже на Ади Бојани, коју спроводи Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе, а са обавезом извјештавања Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, недавно је констатовано је да на лијевој страни напера није дошло до значајнијих промјена након насипања плаже, док је у правцу ушћа десног рукавца ријеке Бојане, дошло до значајнијег смањења плаже, нарочито у дијелу према ушћу.

image

Хоџић

-Фото: Архива

О томе је информисан Сава Петковић, аутор пројекта хитних мјера привремене санације ерозије плаже на Ади.

– Проф. Петковић је указао да у прољетњем и љетњем периоду доминирају таласи из западног правца, те да се и могло очекивати благо смањење површине плаже лијево од напера. Наиме, струје индуковане дејством таласа носе пијесак у правцу Абаније. Плажа која је била формирана десно од напера, у зони ушћа десног рукавца, била је последица великих вода ријеке Бојане након изградње напера, дакле, током зимског периода – саопштено је из ЈПМД.

Петковић је нагласио да није примијећено оштећење врећа са пијеском – напера, и поред веома високе температуре, што значи да би се у случају потребе, напер могао користити у предстојећем зимском периоду.

Из Јавног предузећа морско добро саопштено је да је у току ангажман међународног експерта за питања обалне и морске ерозије уз подршку ИПА пројекта који ће ревидовати и дати друго мишљење на Студију заштите, посебно у погледу предложених рјешења, док ће бити организована и радионица са свим заинтересованим странама на тему ерозије на Ади Бојани.

- Министарство екологије, у сарадњи с ЈПМД и осталим институцијама ће наставити да прати ситуацију на Ади и уз подршку међународних стручњака наставити активности на реализацији Студије заштите и привремених рјешења – поручују из тог предузећа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:49