/ Фото: Митрополија
11/06/2021 u 06:44 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Епископ Кирило: Спасовдан да буде званични Дан општине Херцег Нови

Црква Светог Спаса напунила је више од 300 година, а није случајност што је баш овај дан Вазнесења Христовог, дан града Херцег Новог, казао је епископ

Прославом храмовне славе цркве Светог Спаса на Топлој јуче су отпочеле Спасовданске свечаности у граду под Орјеном. Свету архијерејску литургију служио је епископ Буеносајрески и Јужноцентрално-амерички Кирило, са свештенством.

У бесједи он је поручио да се Христовим Вазнесњем свијет коначно увјерио да је он дошао одозго.

- На овај дан Спаситељ је завршио свој домосторој спасења. Сјео је с десне стране Бога. Он је дошао од Оца и вратио се оцу. Завршио је свој архијерејски ход, тако описује наш велики ловћенски Тајновидац говорећи;"Од твога су свешенога хода богохулни срушени олтари. Земља слави свога спаситеља". Који је то ход? Управо тај који је Христос завршио на Спасовдан, на Вазнесење своје - казао је епископ Кирило и истакао да је доласком у тијелу Христос показао поријекло нашег живота.

- Христос је учинио први архијерејски ход, а други ће бити када дође да суди људима. Овај празник нас позива да живећи на земљи мислимо о небу. То је то Вазнесење. Овај храм око кога је саграђен град Херцег Нови напунио је више од 300 година, а није случајност што је баш овај дан Вазнесења Христовог, дан града Херцег Новог. Изражавам очекивање да ће садашња локална управа овај дан и озваничити као званични Дан општине Херцег Нови- истакао је еписком Кирило.

Архијерејски намјесник херцегновски Радомир Никчевић пожелио је добродошлицу епископу Кирилу, бираним ријечима указао на историјске и културолошке везе Јужне Америке и Боке, и нагласио због чега је Херцег Нови посебан.

- Видите да су ту људи из Општине и није случајно да је овај град добио Орден Светог Саве првога реда, једини град са простора бивше Југославије који је добио тај орден. Сигурно су то заслуге прије свега оснивача и предака који су нам сачували ове храмове, јер нећете нигдје наћи на мањем простору више, готово стотину, православних храмова. Мало ћете наћи примјера да се у једном граду са овако малим бројем становника тако ревносно служи служба, па се деси да се једне недјеље или празника служи у овако малом граду по 15 литургија, 15 служби. Овај град и уопште Бока, су надојени предањем, надојени су оним што даје истинске и праве вриједности - истакао је протојереј ставрофор Никчевић.

Служби је присуствовао ефендија Хусеин Хоџић, предсједник Исламске заједнице Црне Горе за Боку и Будву.

Програм прославе биће настављен до недеље када ће архијерејску литургију у цркви Светог Спаса у 9 часова служити митрополит црногорско - приморски Јоаникије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 11:08