Европска недеља мобилности / - фото: Драган Стојановић
17/09/2021 u 07:59 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска недјеља урбане мобилности у Бару

Реализација ових мјера отпочеће у Недјељи урбане мобилности која траје од 16. до 22. септембра и обиљежава се широм Европе, док ће реализација неких од мјера због обима посла бити продужена.

Општина Бар обиљежава Европску Недјељу урбане мобилности 2021, међународну манифестацију која за циљ има побољшање услова саобраћаја за све учеснике и афирмацију урбане мобилности у граду. Она ће бити обиљежена низом активности и мјера које спроводи Секретаријат за комунално-стамбене послове и заштиту животне средине у сарадњи са Секретаријатом за уређење простора, од којих ће неке бити спроведене током трајања манифестације док ће за дио активности због обима посла реализација бити продужена и након тога, саопштено је из Општине Бар.

У оквиру обиљежавања Недјеље урбане мобилности предвиђено је затварање улице Владимира Роловића у центру града, која ће за викенд служити као зона без аутомобила а том приликом промовисаће се већа урбана мобилност и смањење загађења животне средине смањењем броја аутомобила у саобраћају.

- Исто тако, планиране су активности које се тичу јавног сабраћаја, постављање дезинфекционих пунктова у градске аутобусе што ће бити посебно корисно у вријеме актуелне епидемије али и промотивна аутобуска карта у виду едукативног флајера која ће омогућити бесплатан превоз до Старог Бара и улазак у стари град, што ће грађанима и туристима посебно приближити и олакшати упознавање са културно-историјским насљеђем града.

Једна од мјера подразумијева и уградњу седам бициклистичких паркинга која ће бити пажљиво постављена на јавним мјестима у близини најважнијих институција, како би се додатно популаризовао бициклизам у Бару који је идеалан за овакву врсту рекреације и спорта - додају из Општине.

Према истим наводима, радиће се и на побољшању услова пјешачког саобраћаја, уградњом, по први пут, нових саобраћајних знакова веће позорности на пјешачким прелазима и у близини школа, постављањем заштитиних стубића за сигурније кретање пјешака а чиме се и онемогућава неодговорно паркирање, а пјешачке стазе биће урађене од хладне пластике што ће гарантовати њихову дуговјечност и бољу употребљивост.

- Општина Бар поставиће и посебне уређаје, радарско информационе панеле, који ће приказивати брзину кретања аутомобила на великим дисплејима и на тај начин додатно упозоравати возаче и подићи ниво безбиједности свих учесника у саобраћају.

Ово ће бити посебно важно за путне правце у неспоредној близини школа гдје се креће велики број дјеце.

Реализација ових мјера отпочеће у Недјељи урбане мобилности која траје од 16. до 22. септембра и обиљежава се широм Европе, док ће реализација неких од мјера због обима посла бити продужена. Све то у циљу континуираног и одрживог уређења саобраћаја, олакшавања кретања аутомобила и пјешака али и веће сигурности свих учесника у саобраћају.

Акцију су подржали и Туристичка организација Бар и ЈП Културни центар Бар-закључује се у саопштењу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:23