Приликом отварања фабрике 2017. године / -Д.Ј.
03/08/2021 u 08:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фабрика пешкира у Петњици - од инвестиционог бума до затвореног погона

Тачно је да фабрика не ради дуже вријеме. Постоји добра воља да се фабрика активира, али тренутно проблем представља недостатак стручне радне снаге, каже Мехмед Адровић, власник фабрике

Међу бројним промашеним инвестицијама на сјеверу Црне Горе, које се тичу оживљавања производње, убраја се и фабрика пешкира у петњичком селу Бор. У новембру 2017. године, уочи локалних избора у Петњици, из редова ДПС-а најављено да ће та фабрика упослити најмање 30 радника и да ће њени производи преплавити црногорско тржиште. Међутим, поменута фабрика је у оквиру компаније "Еуро Бор", чији су власници предсједник СО Петњица Мехмед Меша Адровић и турски бизнисмен Исмаил Арслани, радила само повремено и то смањеним капацитетом, без обзира на то што је представљена као привредни бум у Бихору. Да су инсталиране машине у Бору заиста у стању мировања, потврдио је јуче у изјави за "Дан" и сам Адровић, који каже да је производња стала због слабе продаје произведених артикала. Истакао је да је и појава вируса корона онемогућила све покушаје да се поново активира производни процес.

image

Машине мирују

-Д.Ј.

– Тачно је да фабрика не ради дуже вријеме. Проблем је што смо имали одређене залихе производа које не успијевамо да продамо. Такође, каснија појава вируса корона негативно је утицала на привредни амбијент у читавом свијету, што је све заједно спутавало фабрику да проради пуним капацитетом – нагласио је Адровић.

Он је казао да постоји добра воља да се фабрика активира, али да тренутно проблем представља недостатак стручне радне снаге.

– Били смо обучили одређени број радника за рад у производњи пешкира и других артикала. Ти радници су у међувремену отишли у неке срећније крајеве. Наша настојања да пронађемо нову радну снагу су остала неуспјешна. Но, нећемо одустати од намјере да фабрику поново ставимо у погом, па макар морали да упослимо људе са стране – навео је Адровић.

image

Затворена фабрика пешкира

-Д.Ј.

Са друге стране, из одбора Демократске Црне Горе тврде да фабрика у Бору представља неуспјели предизборни трик ДПС-а и да овај случај треба да размотри надлежно тужилаштво.

– Од самог почетка ми смо јасно казали да се ради о чистој превари и да од фабрике на Бору неће бити ништа. Вријеме је показало да смо били у праву. Уосталом све те активности око отварања фабрике спровођене су под сумњивим околностима. Зато би надлежне државне органе требало да заинтересује шта се то тамо радило и како су утрошена повјерена средства, с обзиром на то да је Инвестиционо-развојни фонд усмјерио доста новца за отварање ове фабрике – наводе Демократе додајући да ДПС није успио да доведе ниједног озбиљног инвеститора у Бихор.

Адровић је, за разлику од данас, приликом отварања погона у Бору тврдио да фабрика има перспективу и да неће имати никаквих проблема с пласманом производа.

– У магацину већ имамо производе који су спремни за домаће тржиште. Како будемо освајали нова тржишта, тако ћемо повећавати обим производње, што захтијева и нова запошљавања. Убијеђени смо да ће пешкири "Еуро Бора" убрзо постати бренд и да нећемо имати проблема с пласманом – поручивао је Адровић приликом отварања фабрике.

Инвеститор из Турске није нашао рачуницу

Инвеститор из Турске својевремено је незванично изјавио да је обманут и да му бизнис на Бору није гарантовао никакву зараду. То потврђују и бивши радници који истичу да је фабрика затворена вјероватно због нерентабилности и слабе организације посла.

– У старту је речено да ће ова фабрика имати перспективу и да ћемо добијати добре зараде. Од тога, нажалост, није било ништа, радили смо свега неколико мјесеци и то за мизерне надокнаде. Није добро што фабрика не ради, јер од отварања радних мјеста на подручју Бихора скоро да нема ништа. Због чега фабрика не ради најбоље знају њени власници, али, колико је нама познато, инвеститор из Турске у овом послу није нашао своју рачуницу – истакли су радници.

Бивши радници подсјећају да је у старту у погону био ангажован 21 радник, али да нико од њих није засновао радни однос на легалан начин.

– Послије свега осјећамо се превареним. Примали смо по сто еура свега неколико мјесеци и то без уплате доприноса. Имамо утисак да је овдје рад био организован на дивље без неког ваљаног плана. С друге стране, чули смо да су уложена велика средства за отварање овог невеликог погона, који је касније препуштен пропадању – наводе бивши радници.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:11