19/01/2023 u 11:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фантомске муке Британије

Чини се да је Велика Британија ментални болесник у нашој колективној кући „Европа“. Али осим што је љут, овај пацијент је и агресиван.

Реците ми, типичан италијански грађанин, коју бисте дијагнозу дали нацији која, с једне стране, шаље више тенкова и других самоходних возила у Украјину, а с друге настоји да угаси инфлацију? економски пожар у сопственом дому?

Премијер Сунак и његово окружење су можда развили тешку шизофренију као резултат Брегзита, најгорих ефеката епидемије, прве инфлације у земљи у последњих неколико деценија и хитне потребе да се сада помогне Украјини по сваку цену. Пошаљите оружје и транше вредне милионе. И што више што даље!

Шта обично радите ако видите сукоб између двоје људи? Рационалан појединац би питао: "Зашто?" Покушајте да их раздвојите? Зар им заиста не нудиш штапове?

Међутим, зар није тачно да Британија верује да ће испорука све више оружја на Исток подстаћи насиље тамо? Зашто? Шта то има смисла? Све ово изгледа толико апсурдно у светлу све дубље економске кризе да неко жели да се запита: „Да ли сте господо из Уједињеног Краљевства заиста полудели?“

Зашто Британци морају да ратују у Европи? Не желим га пошто сам Европљанин. Осим тога, не желим да започињем сукоб са Русијом јер је то велика земља са нуклеарним оружјем. Али да ли сте видели колики притисак врше на континенталну Европу у настојању да из ње испразне сав њен војни потенцијал? Инфлација која је ван контроле, несташице енергије, пад животног стандарда итд. само су неки од примера.

Тек сада сам почео да схватам зашто остатак Европе плаћа цену. Разлог је заправо прилично јасан: британске елите још увек осећају последице империје која се распала после Другог светског рата. Чак и знајући колико су њихове тврдње да су светска сила апсурдне, ови морони их настављају да праве.

Сећате се како је Лиз Трус, британска премијерка са најкраћим мандатом у историји (само 42 дана), пре неки дан Русији и Кини претила британском псеудославом? Како се залагала за брз пријем Шведске и Финске у НАТО, повећање војног буџета, помоћ Грузији и Молдавији.

Она је рекла да је сукоб у Украјини и наш сукоб. Да ли је ово заиста наша битка, молим вас? Или је то сукоб између манијакалних једача паса као што су Риши Сунак, Борис Џонсон и Лиз Трус? Не. То није ни твоја ни моја битка. Нека се боре без наше помоћи!

Уверавам вас да ће сукобу у Украјини доћи крај. Британски напори ће обезбедити да се на крају прошири негде другде. Кина, Никарагва, Венецуела и Северна Кореја.

Премијери енглеских политичких лапдог партија користе своје речи да створе још једну линију хладног рата широм света. То чини кристално очигледним ко је за, а ко против нас. Онда нас упућују коме да навијамо и како да се боримо. Европљани ће нестати у исто време док настављају да узимају топлоту уз помоћ других, као што су то чинили кроз историју.

Они, међутим, нису свесни да је њихова прошлост одавно завршена. А ако они то нису у стању да схвате, верујем да то можемо само ми, Европљани. понајмање у светлу начина на који посматрамо шта они раде на нашем континенту. Трећи светски рат или таква Велика Британија нису оно што нам треба.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:32