Алекса Бечић / - фото: Игор Шљиванчанин
17/01/2022 u 16:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гафарова и Алиjев Бечићу: Азербеjџан jе приjатељ Црноj Гори, видимо сjаjну будућност пред нама

Имамо много простора да оснаживање сарадње са Црном Гором, а сматрам да ту велику улогу играjу изабрани представници народа, посланици

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се, приликом званичне посjете Републици Азербеjџан, са предсjедницом Скупштине Сахибом Гафаровом.

Наводећи да jе квалитетан парламентрани диjалог неопходан и важан предуслов коjи отвара значаjан броj могућности за додатно унапређење билатералних односа, предсjедник Бечић jе казао да га радуjе достигнути степен сарадње двиjе државе и поручио да су управо посjете на наjвишем нивоу потврда приjатељства двиjе земље, али и прилика више за даље сагледавање унаприjеђења модалитета сарадње и снажење свеукупних односа Црне Горе и Азербеjџана.

Напомињући да jе ово његова прва званична посjета Азербеjџану, Бечић jе рекао да му jе велико задовољство што jе на позив предсjеднице Гафарове, након само три мjесеца од њиховог првог сусрета у Атини посjетио Баку захваливши на гостопримству и лиjепом дочеку.

- Односи Азербеjџана и Црне Горе развиjаjу се значаjно на међупарламентарном нивоу. Постоjе и могућности за jачање ових веза у низу других области - додао jе он.

Предсjедница Скупштине Азербеjџан jе истакла да Црна Гора и Азербеjџан његуjу сjаjне билатералне односе, те да постоjи интересовање, али и потреба за интензивирањем сарадње у броjним областима.

image

Алекса Бечић

- фото: Игор Шљиванчанин

Истичући задовољство интензивним политичким диjалогом на високом  нивоу коjи у континуитету његуjемо Гафарова jе истакла да су посланици, као директни представници народа, ти коjи би требали наjснажниjе сарадjивати.

- Имамо много простора да оснаживање сарадње са Црном Гором, а сматрам да ту велику улогу играjу изабрани представници народа, посланици. Зато користим ову прилику да упутим званични позив представницима групе приjатељства у црногорском Парламенту да посjете Азербеjџан - истакла jе Гафарова додаjући да се нада да ће се „приjатељска сарадња, какву имаjу ова два парламента, наставити jош jачим интезитетом“.

Током званичне посjете Азербеjџану предсjедник Бечић састао се и са предсjедником Илхамом Алиjевим. 

Предсjедник Азербеjџана jе Бечићу пожелио срдачну добродошлицу наводећи да ће управо ова посjета несумњиво утицати на jачање сарадње на наjвишем нивоу двиjе земље, пожеливши црногорскоj делегациjи приjатан боравак и успjешну посjету.

Алиjев jе казао да jе посjета предсjедника Бечића веома важна jер „имамо прилику да разговарамо о плановима и визиjи развоjа односа наше двиjе земље“.

Он jе истакао да jе азербеjџанском народу велика част то што у главном граду Подгорици постоjи улица названа по главном граду Азербеjџана, Баку, као и споменик у Краљевом парку посвећен познатом азербеjџанском писцу Хусеину Џавиду.

Алиjев jе казао да вjеруjе да ће Црна Гора бити наредна чланица Европске униjе, те да се нада да ће то бити у наjкраћем могућем року.

- Отварањем Дипломатске канцелариjе у Бакуу у априлу 2019. године, и акредитовањем нерезидентног амбасадора при РА, са сjедиштем у Анкари, Црна Гора jе потврдила значаj коjи придаjемо jачању свеукупних, а нарочито привредних и културних веза са Азербеjџаном - казао jе предсjедник Бечић.

Он jе искористио прилику да похвали и активности Дипломатске Мисиjе Азербеjџан у Црноj Гори коjе су видно усмjерене ка jачању приjатељских и блиских веза и унапређењу сарадње.

Бечић jе указао на значаj унапређења сарадње у диjелу инфраструктуре, директним страним инвестициjама, туризма и домену енергетике, гдjе, како jе истакао Црна Гора препознаjе значаj Азербеjџана.

- Поздрављамо инициjативу за рад на Споразуму о стратешком партнерству коjи би био jош jедна квалитетна формална основа за даље унапредjење политичких, економских и културних веза двиjе земље - саопштио jе Бечић истичући задовољство чињеницом да jе Азербеjџан у 2019. био наjвећи страни инвеститор у Црноj Гори.

Наводећи да Црна Гора циjени интересовање азербеjџанске стране за улагање у инфраструктурне обjекте, посебно саобраћаjну инфракструктуру, као jедну од кључних области за инвестициjе и важним предусловом за jачање економске сарадње, Бечић jе подсjетио и на  реализациjу великог проjекта ,,Портонови“, коjи jе овог љета завршен и биљежи  популарност међу посjетиоцима.

- У том смислу радуjе чињеница да jе свjетски познат хотелски ланац Оне&Онлy препознао и одобрао баш Црну Гору као прву дестинациjу у Европи гдjе ће отворити своj луксузни ризорт. Отварањем овог хотелског ланца несумљиво се подстиче позиционирање Црне Горе  као луксузне дестинациjе”, закључио jе он.

Предсjедник Бечић борави у дводневноj званичноj посjети Р. Азербеjџан, на позив предсjеднице Скупштине Сахине Гафарове.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:04