/ -Фото: Дневне новине Дан
30/07/2021 u 06:45 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Геронтодомаћице се жалиле Спајићу: За бригу о десет старих плата 149 еура

Од тог новца треба да платимо телефонске рачуне, превоз, а и многе друге потребштине на терену, жале се оне

Геронтодомаћице из Пљеваља чији рад финансира Министарство финансија и социјалног старања јуче су позвале министра Милојка Спајића да помогне како би се њихов материјални положај поправио.

У јавном позиву геронто домаћице наводе да раде за 149 еура, да немају дана одмора, као и да им нико не финансира додатне трошкове рада, као што је превоз и коришћење телефона. Притом, оне истичу да нијесу сигурне у исправност поступања пљеваљског Црвеног крста, који спроводи програм "Помоћ у кући".

-Када је овај програм почео прије шест година имали смо примања од 250, а данас 149 еура. Истини за вољу тада програм пружања помоћи старим лицима није ишао преко Црвеног крста - наводи се у заједничком саопштењу девет геронтодомаћица које се старају о око 90 старих лица.

Геронтодомаћице поручују да не могу рећи да им је зарада 149 еура јер од тог новца плаћају телефонске рачуне, превоз приликом рада, као и многе друге потребштине на терену.

-Свака од нас се брине за десет старих лица. Уредно их обилазимо, учествујемо у чишћењу и уређењу њиховог стамбеног простора, плаћамо им рачуне, доносимо љекове и заказујемо прегледе код љекара. У тим пословима морамо да трошимо новац често и за такси превоз и за телефонске разговоре, јер стара лица нису сва у једној улици или у једној стамбеној згради- истичу геронтомаћице и позивају министра Спајића да их схвати и помогне.

Оне истичу да располажу информацијама да министарство издваја већа средства него што оне добијају, па од министра Спајића траже да се провјери да ли је могуће да се дешавају злоупотребе.

-Очекујемо да се до краја разјасни ситуација и да се да одговор да ли неко чини злоупотребе током спровођења овог пројекта. Притом подвлачимо да је неподношљиво радити за 149 еура, односно за тај новац се старати сваког дана о десет старих особа- подвлаче геронтодомаћице и истичу да немају право на годишњи одмор јер су ангажоване по основу уговора за привремене и повремене послове.

Секретар пљеваљског Црвеног крста Жељко Минић није желио да коментарише наводе геронтомаћица наглашавајући да он нема право да даје било какве изјаве.

-Наредне недјеље Црвени крст Црне Горе ће се огласити по овом питању - казао је Минић.

Општина Пљевља финасира сличан пројекат помоћи старим лицима. Локална управа финасира рад 14 герентодомаћица и са истим има закључен уговор о раду и исплаћује им мјесечне зараде у износу од 292 еура. И 14 општинских герентодомаћица брине о 90 старих лица, али имају право на годишњи одмор, уплаћене порезе и доприносе на зараду коју примају. Сваке године у децембру локални парламент усваја програм рада за наредну годину, а овај пројекат траје око 15 година.

Кроз поменута два програма бриге о старима у Пљевљима се води рачуна о укупно 180 лица. Кажу да постоји знатно веће интересовање старих али да за сада није могуће организовати ваљанију помоћ, па су из програма изостављена старе особе на сеоском подручју.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:15