Идејно рјешење главне аутобуске станице / -PR SLUžBA OHN
24/11/2021 u 07:18 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главна аутобуска станица у Херцег Новом ушла у капитални буџет

Надамо се да ћемо током јануара или фебруара расписати тендер за израду приступног пута, да бисмо то ријешили прије љетње туристичке сезоне. Послије сезоне, а могуће и током ње, започећемо и радове на аутобуској станици, најавио је Боро Лучић

Након два неуспјешна тендера током прошле године којима се покушао наћи партнер за изградњу пријеко потребне главне аутобуске станице с приступном саобраћајницом у Игалу, наду је пробудила Управа јавних радова, на чијем је челу Новљанин Боро Лучић, који је казао да ће је они у цјелости финансирати и да је овај капитални пројекат ушао у капитални буџет Црне Горе за 2022.годину.
Истакао је да је управо овај пројекат један од приоритетних и да је у завршној фази.
- Надамо се да ћемо током јануара или фебруара расписати тендер за израду приступног пута, да бисмо то ријешили прије љетње туристичке сезоне. Послије сезоне, а могуће и током ње, започећемо и радове на аутобуској станици, најавио је Лучић.
Пројекат ће, како је казао, промијенити цјелокупни саобраћај у Игалу, а све ће бити спремно за сезону 2023. године.
-Имаћемо аутобуску станицу која ће у наредних 50-60 година испуњавати све услове који се од ње захтијевају, а биће замајац у развоју нашег града, истакао је Лучић.
Како је додатно појаснио, изградњим обилазнице, која би ишла од Суторине преко Ратишевине, Мокрина, Каменог, Кута и Сасовића, намјера је да се заобиђе и растерети главно градско језгро. Ова дионица би требало да се настави тунелом који ће спајати Зеленику и Луштицу, а уз изградњу тунела Спас око Будве и булевара од Тивта до Јаза, биће изграђен нови саобраћајни систем у Боки, који би регулисао колапс током љетње сезоне, али и приближио Херцег Нови и Луштицу.

Преко Управе јавних радова финансира се 16 пројеката

Лучић је посебно истакао да је предлогом закона о буџету за 2022.годину Влада опредијелила 12,6 милиона еура за започете и планиране пројекте у Херцег Новом, док ће до 2024. године бити обезбијеђено око 80 милиона.
-Чињеница је да се 16 пројеката у Херцег Новом финансира преко Управе јавних радова, то је 12 милиона коју су опредијељени само за сљедећу годину. С њима отварамо инвестиције у вриједности од око 80 милиона, јер ријеч је углавном о вишегодишњим пројектима, мало ће их бити завршено током идуће године, већ ће се пренијети и на 2023.годину, појашњава Лучић.
Додаје да ће инвестициони период трајати наредне двије године и да би евентуално током 2024.године били приведени крају започети пројекти, а први пут капиталним буџетом обухваћен је и херцегновски дио Луштице.
Међу капиталним пројектима које ће финансирати Влада Црне Горе налазе се, између осталих, дугоочекивана обилазница око Херцег Новог, школа у Игалу, главна аутобуска станица, стабилизација клизишта око Канли куле и саме тврђаве, гондола од Њивичког пута до цркве Светог Илије на Жвињама и други.


Стеван Катић, предсједник општине, каже да га радује чињеница што Нови, након промјене власти на централном нивоу, може рачунати на помоћ државе и конкретну сарадњу са министарствима.
-Наши циљеви су јасни, економски опоравак града, стварање повољног инвестиционог амбијента и услова за отварање нових радних мјеста, инфраструктурно уређење у свим мјесним заједницама, наставак бриге о младима и пружање помоћи социјално угроженом становништву, казао је Катић.
Констатује да је успјешно завршавање пројекта изградње новог трга и јавне гараже, вриједан готово 4 милиона еура, показао да локална власт има и знање и капацитет, те да је ријеч је о највећој инвестицији у посљење три деценије.
- Усвајањем два основна документа Просторно- урбанистичког плана и Стратегије развоја за период до 2027.године створили смо предуслове за креирање инвестиционог амбијента. Укидањем путарине, коју смо иницирали, стављена је тачка на вишегодишње питање које је оптерећивало Херцег Нови, а користи од тог потеза осјећају грађани Новога и Требиња, али и укупан црногорски туризам- казао је Катић, истичући да у наредне 4 године очекује реализацију више пројеката у сарадњи са државом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:58