Планинари из Шапца на Дурмитору / -В.Ш.
26/07/2021 u 07:50 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гостима на Жабљаку усред љета главна атракција освјежење на снијегу

Уз бројне госте из Црне Горе, главни посјетиоци су из Србије, Украјине, Израела и Русије. У знатном паду је посјета туриста из Француске, Белгије, Њемачке, Пољске..., кажу из ТО Жабљак

Ових врелих јулских дана Жабљак је заиста добро посјећен. Осим туриста из Црне Горе, највише их је из земаља региона, посебно из Србије, али и из Русије, Украјине и Израела. Према подацима Туристичке организације Жабљак, посјета у јуну била је око 70 одсто у односу на рекордну 2019. годину.

– Што се тиче прве половине јула тај проценат за исти упоредни период је око 60 одсто, док, по најавама, попуњеност туристичких капацитета у другој половини јула и у августу биће одлична. Уз бројне госте из Црне Горе, главни гости су из Србије, Украјине, Израела и Русије. У знатном паду је посјета туриста из Француске, Белгије, Њемачке, Пољске... који су претходних година били главни гоасти. Највише интересовање туриста је за садржаје на отвореном, у зони Националног парка "Дурмитор", посјета и боравак на катунима и селу – казала је за "Дан" Вања Шаровић Крговић, директорица ТО Жабљак.

image

Снијежни намети на Дурмитору усред јула

-В.Ш.

Она је навела да је ванпансионска потрошња опала у односу на претходне године, те да ће у наредном периоду укупну туристичку понуду Жабљака обогатити више културних и музичких фестивала који ће имати међународни карактер.

И Туристички центар "Дурмитор", односно Ски-центар "Савин кук" овог љета биљежи добру посјећеност.

– Наше посјетиоце посебно привлачи панорамска вожња успињачом на 2.313 метара надморске висине до врха Савин кук и уживање у нетакнутој природи. Ту је и авантуристички парк за дјецу узраста до 15 година, као и Национални ресторан "Дурмиторско сијело", кафе-бар "Кулина" и игралиште за дјецу – каже за "Дан" извршни директор Турситичког центра "Дурмитор" Маринко Пурић.

image

Панорамска вожња на Савин кук

-В.Ш.

Како истиче, поређење са кобном за туризам 2020. годином није мјеродавно због глобалне епидемиолошке ситуације, али ако се направи поређење са 2019. годином може се доћи до закључка да је посјећеност ски-центру приближна.

image

Посјетиоци на путу ка Црном језеру

-В.Ш.

– Цијене карата у Туристичком центру су остале непромијењене у односу на прошлу годину. Незахвално је радити процјене за остатак љетње туристичке сезоне опет због актуелне ситуације са епидемијом, али се надамо да ће посјећеност бити чак и боља у односу на претходна два мјесеца ове сезоне – оптимиста је Пурић.

Посјетом задовољни и рафтери

Досадашњим дијелом сезоне задовољни су и рафтери. Славко Кљајевић, један од власника рафтинг кампа "Кљајевић" каже да је интересовање за једну од најатрактивнијих понуда задовољавајуће.

– У односу на прошлу годину када ни сами не знамо како смо "преживјели" ова сезона је солидна. Није то као неких претходних сезона, посебно не у поређењу са рекордном 2019. годином, али ради се. Има интересовања за рафтинг Таром, као и за услуге зип-лајна, и посјету великом мосту на Ђурђевића Тари – каже Кљајевић и истиче да је највише гостију из региона, посебно Србије, као и Русије, Украјине и Израела, док је знатно мање гостију из западноевропских земаља.

Одмор на Дурмитору проводи и двадесетак планинара из ПСД "Цер" из Шапца. Кажу да су свој активни одмор провели онако како су и пожељели, уживајући у нетакнутој природи, те да су их пратиле и идеалне временске прилике.

– Јако нам се допао боравак на Жабљаку и Дурмитору. Због нетакнуте природе, борових шума, чистог ваздуха... Осим највећег Боботовог кука пели смо се на још неке врхове ове прелијепе планине. Пратиле су нас и идеалне временске прилике. Посебно занимљиво и посебан утисак за све нас оставио је 23. јул, средина љета, а ми у планини и то на снијегу. Каква атракција и освјежење. Одушевљени смо заиста, најљепше је што је све разнолико, природа, планинарење, јахање, купање у језерима којих је "на сваком кораку". Храна одлична, људи љубазни, нема гужви иако је људи на све стране – у своје и име својих пријатеља причају Далиборка и Јелена из планинарско-смучарског друштва из Шабца.

На наше питање шта би требало поправити, кажу да би планинарске стазе на појединим дионицама требло уредити и очистити од корова и шибља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:38