Уништени вртову у МЗ Потковач / -Б.Је.
18/07/2021 u 08:50 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Град уништио вртове и обрао воћњаке на подручју Пљеваља

Са радошћу смо чекали кишу, а дочекали смо град који је за кратко вријеме уништио сав наш труд и рад, каже предсједник МЗ Потковач Василије Дробњак

Невријеме праћено вјетром и обилним градом у петак у предвечерје на подручју сеоске мјесне заједнице Потковач и дјела МЗ Поблаће уништило је пољопривредницима вртове и воћњаке. Предсједник МЗ Потковач Василије Дробњак каже да је град почео да пада у петак, око 19 часова и 20 минута, те да је у наредних пола сата све около било бјело. Каже да су куглице леда биле величине ситнијих ораха.

- Нико није могао реаговати и нешто посебно предузети јер су падавине биле праћене јаком грмљавином и ударима громова - каже Дробњак и додаје да су падавине биле различитог интезитета, те да су најгоре прошли засеоци Чоловина, Страхов До, Пузићи, Косови и Крстаче, али и да је града било и у другим селима. Према његовом казивању највише су страдали вртови, гдје су поједине повртарске културе у потпуности уништене.

image

Град у селу Пузићи

-Б.Је.

-Када је у питању црни лук, град је од пера практично направио салату - каже Дробњак и додаје да су уништени засади кромпира, пасуља, као и друго поврће.

-Када погледати лист од тикве не знате нашта то личи, јер је од града све уништено - казао је Дробњак и додао да ће требати времена да се утврди цјелокупна штета.

Он наводи да су страдале и ране сорте шљива, јабука и крушка, те да је уништена велика количина плодова.

-Оно што је остало на гранама сада ће вјароватно отпасти јер је град и то утукао - каже Дробњак и додаје да се радило о великом невремену које је наступило након неколико тешких сушних дана.

-Са радошћу смо чекали кишу, а дочекали смо град који је за кратко вријеме унишптио сав наш труд и рад - каже Дробњак и додаје да су водене бујице уништиле сеоске путеве.

-Практично су неки путеви, услед јаких падавина и водених бујица које су се стварале, уништени - казао је Дробњак.

По метру квадратном пало 17 литара воде

-Током падавина, које су трајале око 40 минута, пало је 17 литара воде по једном метру квадратном. Велика количина воде која је пала за свега 40 минута говори да се радило о изузетно јаком интензитету падавина - кажу из пљеваљске метеоролошке службе уз напомену да се повремено невријеме може очекивати и данас.

Услед јаке грмљавине у петак је пола града остало без струје, али на градском подручју ипак није било града, па тако није ни било штете од невремена.

У последњих двадесет дана практично да није било кише на подручју Потковача и Буковице. На овом подручју суша је створила бројне невоље, а тренутно се ова села разликују по томе што су падавине града у Буковици биле знатно слабије. У сусједном Поблаћу, градоносни облаци су се кретали на подручју према планини Ковач.

-Град је захватио дио наше мјесне заједнице у подручју према Метаљци. Штете је било, али ће се о свему више знати наредних дана, казао је предсједник МЗ Поблаће Горан Лаковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:00