foto: RTCG / - FOTO: RTCG
10/10/2022 u 12:35 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otkrivena spomen-ploča u Morinju uprkos blokadi građana

Ministar Konjević je zahvalio pristutnima što su došli kako bi iskazali najdublje poštovanje i pijetet žrtvama

Uprkos blokadi građana, u logoru Morinju je otkrivena spomen-ploča žrtvama. Ploču su otkrili ministri spoljnih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim zvaničnicima.

- Tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku ovdje je bio logor, takozvani Centar Morinj za zatočene hrvatske civile i branioce. Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje tza sve patnje koje su preživjeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi, piše na ploči koju potpisuju ministarstva odbrane i vanjskih poslova. 

Ministar Konjević je zahvalio pristutnima što su došli kako bi iskazali najdublje poštovanje i pijetet žrtvama.

- Poštovanje i pijetet spram svakog krika i svake suze, svakog jauka i uzdaha, svake grube riječi i udarca, svake grube riječi i udarca, svake patnje i modrice, svake neprospavane noći i izmučenog jutra. Da nas svaka čaša gorčine koju tih mjeseci popiše ti nedužni ljudi učini čvršćim, velikodušnijim i većim, kazao je Konjević, prenosi portal RTCG.

image

Ranko Krivokapić

- FOTO: VLADA

On je dodao da su riječi na ovoj ploči samo nastavak redataka sa ploče sa Visa. One, kako je istakao, odaju priznanje žrtvi.

"One su oda o časti kako je trebalo biti i kako nikada nije trebalo biti. Obje govore o istim ranama. Dvije strane koje su željele mir a stradale u istom ratu. Pamtimo čas i dane kroz trenutke kojih se rado sjećamo ali pamtimo i uzvišenost momenta kada smo se oduprli nemoralnosti i posrtanju jer jedno, ne, ne može promijeniti događaje ali može promijeniti makar jednog čovjeka. Da smo tada imali više takvih, ne, možda ovog omaža danas ne bi ni bilo", kazao je Konjević.

image

Ranko Krivokapić

- OTVARANJE PLOčE

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić poručio je da je jedna od najvećih istorijskih stranputica koje je Crna Gora napravila je ta što je išla u rat za ubijanje same sebe.

- Zatvarajući vas u ovaj logor, ona je zatvarala sebe. Šireći tu ideologiju ona je pucala u sebe, i zbog toga ne manja žrtva od vas u ovom logoru je bila i Crna Gora, gdje su ubijeni njen duh i njeno ime. Sa namjerom da se zatre onako kako se htjelo zatrijeti vaše ljudsko dostojanstvo, snaga, uvjerenje i ljubav prema lijepoj vašoj i lijepoj našoj Hrvatskoj. Vaša patnja ne smije ostati zaboravljena, prije svega zbog Crne Gore. Da bi Crna Gora bila ona koja je najbolja i evropska Crna Gora. Da bi bila Crna Gora koja vjeruje u te vrijednosti. Građanska Crna Gora zajedništva i multikulture, poručio je Krivokapić.

Mјeštani Morinja su držali u blokadi prilazni put ka logoru Morinj, suprostavljaјući se namјeri postavljanja spomen ploče na taј obјekat.

- Okupljanje јe spontano, ne znamo јoš uviјek šta piše na toј ploči. Dali su nam јe izdaleka da јe vidimo. Nama tu dviјe rečenice, ali to što piše nema veze sa ničim јer u Morinju se nikakav zločin niјe desio. Ideјa  јe da se ploča postavi, a da se vidi na šta na njoј piše tek kada se otvori, kada јe kamere snime i pusti se u јavnost onda da tek svi mi vidimo šta piše, kazali su ranije mјeštani portalu “Dan” od koјih saznaјemo i da se u diјelu natpisa na ploči pominje termin “velikosrski zločini”.

image
- (FOTO; PRIVATNA ARHIVA)

Morinjani onemogućava konvoјu Voјske Crne Gore da prođe ka logoru Morinj, gdјe bi ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim kolegama danas trebalo da postave spomen ploču na taј obјekat.

Mјeštani su raniјe јutros saopštili da se naјoštriјe suprotstavljaјu postavljanju bilo kakvih obilježјa na obјektima bivših kasarni u Morinju, "a koјe su u vriјeme ratnih dešavanja '90-tih služile kao sabirni centri za isleđivanje, a nikako kao konc logori kakvima se danas žele predstaviti".

image
- (FOTO; PRIVATNA ARHIVA)

- Politikantske odluke i činjenja ostavljamo onima koјi su za to plaćeni, a јedino što mi mјeštani želimo јe to da se skine ljaga sa našega mјesta, i to јe јedini razlog zašto ne dozvoljavamo da se nikakve table sa gnusno lažnim kvalifikaciјama postavljaјu niđe na teritoriјi naše mјesne zaјednice, navodi se u saopštenju Mјesne zaјednice Morinj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:44