Грађани Рожаја и Пећи окупљени на збору на Кули / В.Ра.
30/05/2022 u 07:30 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани Рожаја и Пећи упутили апел државама: Покренути пројекат давно најављене градње тунела

Увjерен сам да ће власти двиjе државе брзо изнаћи рjешење за реализациjу овог важног проjекта, рекао jе Исмет Калач, потпредсједник Општине Рожаје

На међупростору између териториjе општина Рожаjе и Пећ, на Кули, jуче jе одржан збор грађана ове двиjе општине у циљу реализациjе проjекта изградње тунела коjи би споjио два града и значаjно скратио путовање. Скупу jе присуствовало тридесетак грађана Рожаjа и Пећи коjи су упутили поруку властима Црне Горе и Косова да што приjе крену у реализациjу овог, како су казали, капиталног проjекта. Окупљени су истакли да jе невриjеме коjе jе владало jуче на Кули утицало на то да се збору одазве већи броj поборника поменуте инициjативе. Организатор скупа Ћерим Љаић истакао је да ова инициjатива траjе jош од 90-тих година.

– Оваj проjекат има огроман интерес за Рожаjе и Пећ. Позивамо двије владе да што приjе крену у реализациjу проjекта изградње тунела. Ми из диjаспоре спремни смо да доведемо инвеститора како би оваj посао био што приjе реализован. Сматрамо да би тунел имао вишеструки значаj за Рожаjе, од промjене климе до снажниjег економског развоjа и туризма – рекао jе Љаић.

Потпредсjедник Општине Рожаjе Исмет Калач указао је значаj будућег тунела и иразио наду да ће проjекат бити брзо реализован. Он jе у име локалне управе подржао иницијативу грађана. Сматра да би то утицало на jачање економских, друштвених и породичних веза као и међуљудских односа. Калач jе оцијенио да би прича коjа се тиче повезивања становништва двиjе земље "глатко прошла код ЕУ".

– Увjерен сам да ће власти двиjе државе брзо изнаћи рjешење за реализациjу овог важног проjекта, рекао jе Калач.

НВО активиста, Ветон Муjаj из Пећи сматра да би изградња тунела била одличан корак за улазак у ЕУ двиjе земље.

Изградњу тунела од Рожаjа до Пећи половином 2018. године наjавили су некадашњи премиjер Црне Горе Душко Марковић и бивши премиjер Косова Рамуш Харадинаj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:25