Изглед будућег хотела / Фото: Архива
17/10/2021 u 06:12 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Градиће се хотел у Котору: На локацији бившег "Фјорда" биће "Мериот"

Хотел ће имати 120 соба и апартмана, са укупно 252 лежајева

На једној од најатрактивнијих локација у Котору, тачније на приобалном дијелу гдје се прије више деценија налазио популарни хотел "Фјорд" (срушен након земљотреса 1979. године), тиватска компанија "ЦГ Хотел" намјерава да гради хотел "Мериот" (Marriott) - туристички комплекс високе категорије, са пет звјездица.

У оквиру пројекта планирано је и уређење јавног хотелског купалишта и изградња шеталишта - "лунго маре" на простору између будућег хотела и купалишта, уз обалу ријеке Шкурде до постојећег моста.

У Елаборату о процјени утицаја на животну средину за пројекат изградње овог комплекса, пише и да је површина парцеле на којој је планирана реализација пројекта 7.475 метара квадратних, од чега ће бити заузето 3.671 метара квадратних у оквиру којих је планирана изградња објекта спратности П+2+Пс, гдје је Пс - повучена задња етажа.

Хотел ће имати 120 соба и апартмана, са укупно 252 лежајева, располагаће подземном гаражом, затвореним базеном, велнес и спа садржајима, рестораном конгресном салом, али и фонтаном у приземљу.

У документацији се наводи да је за процјену утицаја објекта-хотела на заштићена природна и културна добра и њихову околину, искоришћен извјештај Икомоса; "Процјена утицаја на баштину - ХИА" идејног пројекта за хотел "Мериот" Котор који се тиче локалитета Свјетске баштине "Природно и културно-историјско подручје Котора" од новембра 2020. године.

-С обзиром на величину предложенe подземнe етаже, ХИА препознаје потребу за археолошким надзором над радовима ископавања. Извјештај Икомоса закључује да би утицај предложеног пројекта на изузетну универзалну вриједност добара свјетске баштине био "безначајан до слаб", пише у студији.

Констатује се да током извођења пројекта нема губитака и оштећења биљних и животињских врста и њихових станишта, будући да је локација на којој се планира реализација пројекта пјешчана површина на којој се налази паркинг (УРЦ).

Иначе је "ЦГ Хотел" доо Тиват поднијело захтјев за давање сагласности на овај елаборат, а јавна трибина ће бити одржана у Палати Бизанти 21. октобра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:29