На улазу у село табла и на јапанском језику / -Д.Ј.
26/07/2021 u 07:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Градња Јапанске куће прилика да се село Јапан приближи свијету

Желимо да се надамо да ће премијер Кривокапић током боравка у Јапану поменути и наше село и да ће та посјета додатно утицати да наш Јапан, уз побољшање услова за живот, буде стјециште бројних гостију и посјетилаца, каже Ацо Бабовић

Премијер Здравко Кривокапић приликом недавне посјете Андријевици саопштио је да ће се у селу Јапан, које се простире испод самих Комова, градити Јапанска кућа са циљем да се успостави још боља сарадња између Црне Горе и велике азијске државе Јапан. Ту вијест су са одушевљењем прихватили становници поткомовског Јапана наводећи да је то један од начина да се њихово село афирмише и приближи свијету.

– Наше село је, по једној од верзија, добило име Јапан зато што је удаљено од свијета. Јер кад код нас некоме хоћете да ставите до знања да је нешто далеко често се каже: "То ти је бестрага као Јапан". Вијест коју је пласирао премијер Кривокапић да ће се у нашем селу градити Јапанска кућа буди наду да ћемо се реализацијом овог пројекта приближити свијету и да нећемо бити симбол нечега што је недоступно. Ако та идеја заживи, сигурни смо да за наше село долазе бољи дани, јер и поред звучног имена мало је тога урађено да се наш Јапан афирмише на прави начин и створе бољи услови за живот локалног становништва – нагласио је мјештанин Раденко Јанковић.

image

Мјештани поткомовског Јапана вјерују у боље сјутра

-Д.Ј.

Прије десетак година Влада Јапана је андријевичком Дому здравља поклонила специјализовано возило за потребе превоза пацијената. Такође, у циљу јачања пријатељских односа и успостављања интензивније привредне и туристичке сарадње делегација јапанских бизнисмена посјетила је прије неколико година поткомовско село Јапан. Након тога држава Јапан је поткомовском Јапану, у знак пријатељства, поклонила 50 садница јапанских трешања, које су засађене у кругу Авантуристичког центра "Мојан". Мјештани су тада изразили очекивања да ће ова посјета јапанских привредника иницирати одређену развојну причу и да ће након тога за поткомовски Јапан доћи бољи дани. То се надају и данас, апелујући на премијера Кривокапића да док борави у Јапану помене и њихово село.

image

Поглед на село Јапан

-Д.Ј.

– Упознати смо да је премијер Кривокапић поводом одржавања Олимпијаде отпутовао ових дана у Јапан. Желимо да се надамо да ће тамо поменути и наше село и да ће та посјета додатно утицати да наш Јапан, уз побољшање услова за живот, буде стјециште бројних гостију и посјетилаца. Тим прије јер смо чули да ће се у нашем Јапану градити Јапанска кућа – нагласио је Ацо Бабовић.

Општина: То би био прави туристички бум

Из локалне управе наводе да је тачно да је премијер Кривокапић предочио општинским челницима да ће промовисати идеју да се у поткомовском Јапану гради Јапанска кућа. Казали су да се ради о добром и корисном предлогу који може да поспјеши туристичку и другу понуду андријевичке општине.

– У подножју Комова имамо Авантуристички центар "Мојан", као и истоимени хостел који је почео да привлачи знатан број посјетилаца. Неки долазе због самог имена села Јапан које се налази у непосредној близини. Идеја да се ту гради и Јапанска кућа сигурно је на мјесту, јер би њена реализација била прави туристички бум на овом подручју. Тиме би употпунили свеукупну понуду нашег краја и уз добру пропагандну причу почели да заустављамо одлив становништва са овог подручја – навели су из локалне управе.

Село Јапан су због тешких услова за живот последњих деценија напустили бројни житељи тако да је у овом мјету остало да живи свега десетак домаћинстава. Мјештани истичу да су неколико повратника који су одлучили да се из урбаних средина врате у свој завичај ипак пробудили наду да за села испод Комова долазе бољи дани.

– Вратио сам се из Подгорице у свој родни Јапан и ријешио да ту, држећи стоку, заснујем нови живот. Вијест да ће се овдје градити Јапанска кућа додатно ме је обрадовала и пробудила наду да ће наше мјесто убрзо постати препознатљива туристичка атракција. Вријеме је да и нас Бог угледа. Надамо се да се коначно из Јапана неће само одлазити, него ће се и долазити – нагласио је Драган Вучељић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:07