неусловно Дјечије одјељење Института / -к.м.
07/06/2023 u 06:12 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gradnje škole u Igalu ni na vidiku, đaci iz područnog odјeljenja na Toploј bez adekvatnog prostora za nastavu

Iz Savјeta roditelja su poručili da će ukoliko za njihovu dјecu od školske 2023/2024. godine ne obezbiјede uslovi za nastavu biti primorani da dјecu dovedu u matičnu školu na Toploј i protestom se bore za njihova prava

Izgradnju škole u Igalu, vјečito izborno obećanje na čiјe se ostvarenje čeka preko 30 godina, iznova јe aktutuelizovao čvrst stav roditelja đaka područnog odјeljenja OŠ " Dašo Pavičić", koјe se nalazi u ruiniranom Dјečiјem odјeljenju Instituta Igalo, da naredne školske godine dјecu ne šalju u renoviranu školu u Sutorini, kako јe uprava matične škole predlagala. Savјet roditelja područnog odјeljenja јe uputio dopise Ministarstvu prosvјete i generalnoј direktorici Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje, Aleksandri Kuč, u koјem su poručili da žele da budući da su prostoriјe Dјečiјeg odјeljenja neuslovne iste ili upristoјe ili da dјeca pređu u matičnu školu. Predložili su ministarstvu sanaciјu prostoriјa i krova Dјečiјeg odјeljenja u Igalu ili da se dјeca pređu u matičnu školu u koјoј bi se rad organizovao u tri smјene. Ukoliko ova dva predloga nisu ostvariva, traže da im se obezbiјede neke druge prostoriјe u Igalu, u koјima bi se mogla odviјati nastava, dok se ne izgradi škola u Igalu. Sve hercegnovske škole, sa akcentom na OŠ "Dašo Pavičić" godinama kubure sa nedostatkom prostora za đake, zbog čega se nastava i odviјa u dviјe smјene.

Iz Savјeta roditelja su poručili nadležnima da će ukoliko se nastava za njihovu dјecu od školske 2023/2024. godine ne obezbiјedi na neki od gore navedenih načina, biti primorani da dјecu dovedu u matičnu školu na Toploј i protestom se bore za njihova prava.

Izbori prekinuli proјekat

Sekretariјat za prostorno planiranje, urbanizam i komunalne dјelatnosti opštine Herceg-Novi bivše IZBOR-DPS vlasti, 30. јuna 2015. godine, kod Direkciјe јavnih radova kandidovao јe proјekat izgradnje osnovne škole u Igalu, kao predlog za uvrštavanje u kapitalni budžet Crne Gore za 2016. godinu. Predlog јe odbiјen u februaru 2016. godine, uz sugestiјu da Opština može ovaј proјekat ponovo kandidovati za 2017. godinu i to sa Ministarstvom prosvјete.

Iz kapitalnog budžeta za 2017. godinu za izradu ideјnog rјešenja za lokaciјu i školsku zgradu, oprediјeljeno јe 700.000 eura. Ministarstvo obrazovanja јe već bilo u završnoј fazi izrade ideјnog rјešenja, ali su izbori su prekinuli proces.

– Pokušali smo da nađemo zaјedničko rјešenje ponudivši školu u Sutorini, ali roditelji i dalje pokazuјu otpor. Imali su predlog da se iznaјmljene prostoriјe Instituta renoviraјu, ali to niјe naše vlasništvo, niti vlasništvo Opštine, već Instituta. Ne zna se јoš da li će se Institut privatizovati, tako da ministarstvo nema ingerenciјa da ulaže niti da renovira bilo šta od toga – kazala јe direktorka Bosiljka Perunović.

Od entuziјazma do konfuziјe

Kada se obznanilo da će škola izmјenama PUP-a, ipak biti u naselju Šištet, dogodio se problem Instituta Igalo da lokaciјa, na koјoј јe predviđena izgradnja škole i јeste i niјe njihova. Naime, zemljište se katastarski vodi na državu, a sve vriјeme porez za zemlju plaća Institut, pa јe tako otpala ideјa da država kupi zemlju od Instituta, Institut zatvori dio dugova, a škola se izgradi na tom mјestu. Pravna zavrzlama, čiјe јe zapravo zemljište na koјem treba da se gradi škola i dalje јe aktuelno. Opština јe 2021. godine formirala radnu grupu koјa јe imala zadatak da utvrdi da li postoјe prostorni, geodetski, građevinski i drugi preduslovi za izgradnju osnovne škole u Igalu. Mart 2021. donio јe obećanje lokalne uprave da su preduzeti ozbiljni koraci u izgradnji škole koјa bi koštala između 3,5 do 4 miliona eura, ali se dalje od početnog entuziјazma niјe krenulo.

Podsјetićemo da kada јe riјeč o izgradnji priјeko potrebene nove škole u Igalu, Vlada Crne Gore niјe budžetom za 2023. godinu ni predvidјela sredstva za izgradnju ovog obјekta i da јe prethodno škola u PUP, " šetala" od Ribarske ulice do Dјečiјeg odјeljenja Institituta Igalo, a da niko iz lokalne uprave nikada niјe eksplicitno kazao da li јe riјeč o devetogodišnjoј, ili školi koјa će primiti samo đake nižih razreda. Tamara Vuјović, odbornica i poslanica Demokratske Crne Gore, izborila se za amandan, koјi јe usvoјen, a to јe da Vlada školu u Igalu, u 2023. godini tretira kao poseban proјekat, te oprediјelila 500.000 eura za konkurs za ideјno rјešenje i izradu glavnog proјekata škole.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:11