Концесионо подручје у Грбљу / -Мјештани
29/01/2022 u 07:06 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грбљани незадовољни: Локалитет "Рудине 1- Пелиново" уклонити из планова за давање концесија за каменоломе

У мишљењу Општине Котор потенцирано је да се локалитет налази у оквиру заштићене зоне Свјетске културне баштине -Унеско, те да је проширење постојећих и формирање нових експлоатационих поља на подручју Доњег и Горњег Грбља у потпуности неприхватљиво

Мјештани Пелинске Рудине у селу Шишићи у Горњем Грбљу, захтијевају од надлежних да се локалитет техничко-грађевинског камена "Рудине 1- Пелиново" трајно уклони из свих планова за давање концесија за каменоломе. Они су Министарству капиталних инвестиција упутили низ примједби на Нацрт Плана давања концесија за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију минералних сировина за 2022. годину. Мјештани, њих 59, поручују да се Савјет МЗ Горњи Грбаљ, на сједници 19. јануара, већином гласова изјаснио против овог нацрта.

У примједбама, између осталог, наводе да су завршна два пасуса нацрта плана у дијелу који се односи на локалитет "Рудине 1 - Пелиново" подаци из просторно-урбанистичке документације која је, тврде, урађена тако да интереси појединаца буду изнад општег интереса. Мјештани подсјећају да се природно и културно -историјско подручје Котора од 1979. године налази на Листи свјетске баштине Унеско, те да заштићена бафер зона обухвата цијели залив Боке которске укључујући и зону Горњег Грбља гдје се налази предметна локација.

Писали Бојанићу, Јокићу и Мршуљи

Мјештани тврде да су институције "годинама затварале очи пред појединцима који су на овом простору нелегално" експлоатисали техничко-грађевински камен. Истичу да су се обратили дописном министру Младену Бојанићу и предсједницима Општине и СО Владимиру Јокићу и Маји Мршуљи у којем контстатују да се ради "о покушају озакоњења незаконитог наставка експлоатације". Дозволиће, кажу, рекултивацију тог девастираног простора довожењем хумуса, па чак и грађевинског шута, али не и његову рециклажу.

-Сигурни смо да ћете спријечити све нездраворазумске активности које се одвијају на "нижим инстанцама" и да нећете дозволити да се обраћамо ЕУ и Унеско - навели су мјештани.

У нацрту плана се, истичу, наводи како се простор предвиђен за геолошка истраживања и експлоатацију техничко-грађевинског камена налази у мјесту Наљежићи, а пренебрегава чињеница да он не припада КО Наљежићи, већ КО Пелиново. Подсјећају да се у непосредној близини локалитета налази црква Св. Тројице, али и црква Св. Николе која је рјешењем Завода за заштиту споменика културе од 1957. године под заштитом државе.

- Надамо се да су аргументи које смо изнијели више него довољни и надамо да нам неће бити потребна додатна легална и легитимна средства, а камоли да будемо доведени у ситуацију у којој бисмо животима бранили будућност наших потомака, поручили су мјештани Пелинске Рудине.

У мишљењу Општине Котор на Нацрт овог Плана, којим су на иначе подручју которске општине предвиђена три концесиона подручја потенцирано је да се ови локалитети налазе у оквиру заштићене околине Свјетске културне баштине Унеско, те да је проширење постојећих и формирање нових експлоатационих поља на подручју Доњег и Горњег Грбља у потпуности неприхватљиво. Додају да је подручје Радановића - Грбља планском документацијом предвиђено као зона у којој ће се развити нови стамбено-пословни центар Котора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 02:57