Aleksandar Grgurović / - FOTO: OPšTINA DANILOVGRAD
04/01/2024 u 15:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grgurović podržava odluku Milatovića da Skupštini vrati na ponovno odlučivanje predlog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava

N ovim zakonskim odredbama predviđeno je smanjenje sa 50% na 40% poreza na dohodak fizičkih lica, prihod opštine Danilovgrad bio bi smanjen za više od 100.000,00 eura, navodi se u saopštenju

Predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović saopštio je danas da podržava odluku predsjednika Crne Gore da Skupštini vrati na ponovno odlučivanje predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, čije bi proglašenje izazvalo probleme u finansiranju opština u Primorskom i Središnjem regionu.

Kako je saopšteno iz Opštine Danilovgrad, novim zakonskim odredbama predviđeno je smanjenje sa 50% na 40% poreza na dohodak fizičkih lica, prihod opštine Danilovgrad bio bi smanjen za više od 100.000,00 eura.

- Grgurović ističe da bi ova izmjena ugrozila budžet opštine, narušavajući tekuću likvidnost, s obzirom na to da je usvojeni budžet planiran prema trenutno važećim zakonskim odredbama, a na isti je Ministarstvo finansija dalo saglasnost - dodaje se u saopštenju.

Grgurović navodi da razumije potrebu Vlade Crne Gore da podrži razvoj sjevera, ali to ne bi smjelo da bude na štetu opština u Primorskom i Središnjem regionu.

Danilovgrad kao opština Središnjeg regiona ima indeks razvijenosti ispod 100% i koristi sredstva Egalizacionog fonda, dok više Opština u Sjevernom regionu uživaju razvijeniji status u odnosu na opštinu Danilovgrad, navodi se.

Predsjednik Opštine Danilovgrad podsjeća da je naslijeđeni dug Opštine višemilionski.

- Grgurović apeluje na skupštinsku većinu da pažljivo razmotri donesene odluke i pristupi pronalaženju modela za razvoj Opština u Sjevernom regionu, bez narušavanja interesa Opština u Primorskom i Središnjem regionu, a sve u cilju pronalaženja održivih rešenja koja će osigurati cjelokupan društveni i ekonomski napredak - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:45