Алкохол и млади / - фото: ПР центар
27/12/2021 u 16:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хаџибеговић: Млади пробају алкохол већ у дјетињству или у пубертету

Обичаjна пракса пиjења jе jако изражена па се алкохол проба већ у дjетињству или у пубертету

Млади у Црноj Гори живе у средини у коjоj jе алкохол дио свакодневног живота, наjчешће га пробаjу у дjетињству или пубертету, а доступност jе фактор коjи доприноси његовоj широj конзумациjи код те популациjе, саопштили су из Форума МНЕ.

То jе саопштено на панелу „Алкохол и млади у Црноj Гори: Поруке из лавиринта“, коjи jе организовао Форум МНЕ, а у оквиру коjег jе представљено истраживање о ставовима младих према алкохолу у Црноj Гори.

Извршна директорка, Форум МНЕ, Елвира Хаџибеговић, казала jе да jе истраживање коjе jе спровела та организациjа, у сарадњи са Друштвом социолога Црне Горе, а уз подршку ИОГТ НТО Мовемент-а, показало да млади у Црноj Гори живе у средини у коjоj jе алкохол дио свакодневног живота – кулуролошких, религиjских и друштвених обичаjа.

 - Обичаjна пракса пиjења jе jако изражена па се алкохол проба већ у дjетињству или у пубертету. Већина младих колико се сjећаjу, први пут су пробали алкохол као дjеца, већ од пет или шест година, а готово увиjек пиће им jе понуђено од стране некога из породице, наjчешће мушког члана, оца, дjеда, тетка, уjака, стрица - навела jе Хаджибеговић.

Она jе рекла да млади, иако свjесни лоших последица конзумациjе алкохола, углавном на њега гледаjу као на средство коjе смањуjе нервозу, пружа осjећаj сигурности, jача самопоуздање и социjалне везе са другим људима – помаже им да се ослободе, олакшава комуникациjу и склапање приjатељстава.

- Важан фактор коjи доприноси широj конзумациjи алкохола код младих jе и доступност пића. Иако jе продаjа и служење алкохола малољетницима забрањено, млади сматраjу да се закони не поштуjу и да су им доступна сва алкохолна пића без обзира што су малољетни. Такође, у свим локалима, кафићима и ресторанима, младима се служи алкохолно пиће уколико га затраже и риjетки су случаjеви када се од њих тражи лична карта у циjу провjере њихових година - навела jе Хаджибеговић.

Указала jе да важну улогу у конзумациjи алкохола код младих играjу медиjи и њихови медиjски садржаjи.

- Филмови, сериjе, музички спотови, рекламе, препуни су сцена са алкохолним пићима коjе подстичу младе на конзумациjу алкохола. Друштвене мреже су препуне инфлуенсера коjи користе алкохол, а такви садржаjи подстичу дjецу да пробаjу алкохол - рекла jе Хаджибеговић.

Истраживачица и представница Друштва социолога Црне Горе, Биљана Радовић, казала jе да jе истраживање спроведено у новембру и децембру ове године, наводећи да су у оквиру њега коришћене двиjе истраживачке методе – фокус групе и интервjуи.

„Истраживање jе обухватило 16 фокус група са младима узраста од 15 до 18 година у са црногорских општина (Пљевља, Никшић, Херцег Нови, Будва, Бар, Подгорица, Биjело Поље и Беране), као и интервjуе са роадитељима, представницима релевантних институциjа и цивилног сектора“, поjаснила jе Радовић.

Према њеним риjечима, истраживање jе показало да су млади веома добро упознати са алкохолизмом као поjавом, да претпостављаjу неке од узрока настанка алкохолизма, какве су посљедице коjе алкохолизам оставља, и знаjу шта треба урадити да би се алкохолизам у нашем друштву превенирао.

- Млади препознаjу да се алкохол употребљава на свим догађаjима коjи су у нашем друштву, од свадби до сахрана. Они смараjу да jе то нормалност за црногорско друштво, да jе обичаjна пракса пиjења jако изражена и у традициjи jе да се алкохол проба у дjетињству или у пубертету, нарочито ако су мушка дjеца у питању -  казала jе Радовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:24