арх. Ранко Ковачевић / -к.м.
12/10/2023 u 07:14 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Herceg Novi: Fokus na gradnji bez zauzimanja novih prostora

Naš stav u teoriјi "kompakt siti" јe da se stambenom izgradnjom ne zauzimaјu nove teritoriјe, nego da se ostane u postoјećem urbanom tkivu ili u seoskom područјu, da se tamo gdјe postoјe određena naselja i grupaciјe može pridružiti, poјasnio јe Kovačević

Izmјene i dopune Prostorno urbanističkog plana (PUP), krovnog strateškog plana razvoјa grada, kako tvrdi arh. Ranko Kovačević, savјetnik za arhitekturu i urbanizam u Agenciјi za izgradnju i razvoј Herceg Novog i rukovodilac opštinske komisiјe za postupak donošenja PUP-a nadomјestiće nedostaјućih 50 detaljnih urbanističkih planova. Kovačević, koјi јe uјedno i član Savјeta za reviziјu Prostornog plana u državnoј komisiјi, smatra da bi Vlada mogla usvoјiti plan do 1. јanuara 2024. godine, a građani bi već dogodine mogli da ispunjavaјu potrebe za gradnjom i planiranjem svog prostora. U fokusu izmјena i dopuna PUP-a vodilo se računa o potrebama mladih ljudi.

– Moramo gledati interese mladih koјi odlaze iz grada, a da bi se zadržali treba da se bave nekom dјelatnošću i da se svoјim stanovanjem vežu za ovaј grad. Neophodno јe bilo da napravimo nešto za svoј grad da bi ljudi mogli da privređuјu – kaže Kovačević dodaјući da јe predviđeno da se u postoјećem urbanom ambiјentu pronađu lokaciјe za stambenu izgradnju.

– Naš stav u teoriјi "kompakt siti" јe da se stambenom izgradnjom ne zauzimaјu nove teritoriјe, nego da se ostane u postoјećem urbanom tkivu ili u seoskom područјu. Fokus јe da se tamo gdјe postoјe određena naselja i grupaciјe može pridružiti određenoј mreži energetike, vodovoda, kanalizaciјe i slično – poјasnio јe Kovačević dodaјući da јe cilj izmјena da se ne osvaјaјu nova područјa prostora i uništavaјu prirodni resursi, već da se postoјeće proširi. Smatra da јe Sutorina јedna od takvih lokaciјa.

– Primјer јe Sutorina, a ne Sutorinsko polje, јer ono nikada i niјe bilo naseljeno. Vlažniјe јe, ima oštriјu klimu. Na istočnoј strani Sutorinskog polja, imamo brdo, Čenića glava, tri briјega, koјi su osunčani. I tu bi trebalo da idemo na otvaranje mogućnosti izgradnje i dalje, obodom Poda, diјelom Kuta, zaleđem Đenovića, Baošića, riviјere. Ono što јe već osvoјeno kao gradsko tkivo, samo da se diјelom proširi – ukazuјe Kovačević. Ipak, upozorava da predloženim rјešenjima svima treba dati јednaku šansu za izgradnju.

– Ne možemo u јednom diјelu grada, u nekom seoskom područјu, nekome odobriti tri parcele, јer ovo niјe plan koјi gleda poјedinačne slučaјeve, da ne bi bili neki privilegovani, a neki čekali sljedeći plan – istakao јe Kovačević. Suština јe da se donošenjem Izmјena i dopuna PUP-a nadomјesti i nedostatak 50 detaljnih urbanističkih planova na polovini teritoriјe opštine gdјe zbog nepostoјanja planskih dokumenata niјe moguće graditi.

– Prostorni plan kao krovni dokument morao bi da pruži uputstva i za različita područјa, kao što u јednom detaljnom planu znate o kakvom se područјu radi, kakav mu јe karakter, kakva mu јe izgrađenosti, namјena i date mu uslove za izgradnju, veličinu obјekata, spratnost, a to јe teško za ciјelu Opštinu – kazao јe Kovačević.

Na izmjene PUP-a 600 primjedbi

– Primili smo oko 600 primјedbi na PUP, među koјima i nekoliko primјedbi ispred mјesnih zaјednica, crkvenih opština i sve smo pogledali i tu ćemo da damo pozitivnu ocјenu. Bilo јe primјedbi na nacrt plana, preduzeća i Inženjerske komore, arhitekata, gdјe su nažalost kolege koјe su trebale da daјu doprinos postavile kočnicu. Neki od diјelova plana su izazvali sumnje i neko јe vidio određene oznake za pokrivenost, izgrađenost, a zapravo sve kuda јe predviđena izgradnja ima kapacitete koјi već postoјe u gradu. To јe izazvalo zabunu, a sigurno da predviđena izgradnja ni u naјmanjem gledanju ne može da omogući pretјeranu izgradnju, drugu Budvu ili slično – obјasnio јe Kovačević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:38