Неприпремљене плаже / К.Матовић
08/06/2022 u 06:42 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Херцег Нови гостију има, фале они који треба да их услуже

Тешкоће имамо посебно у сектору домаћинства и кухиње, а што се тиче угоститељства, ту смо на неки начин успјели да посложимо ствари онако како треба и како захтијева обим посла који нас очекује, казао је Јован Мићуновић из хотела „Лајтхаус“

Иако, према подацима Туристичке организације, у Херцег Новом тренутно бораве 7.592 госта, од којих су 6.778 странци, не стиче се утисак да се сезона захуктава судећи по неприпремљеним плажама, малом броју туриста на њима, баш као и у ресторанима, али и по скоро никаквом интересовању за излете бродићима. Странци махом шетају кроз град, обилазе тврђаве, тако да нема говора о ванпансионској потрошњи, уколико се изузме куповина пице на парче, чија је цијена скочила са прошлогодишњих 1,50 на 1,70 еура. Гости, њих 3.807 који бораве у хотелима, тамо имају све, па им не недостају плаже или храна по ресторанима, док они који бораве у домаћинствима, 3.739, храну купују у продавницама, у којима цијене дивљају свакодневно, па се ни њихови власници не могу похвалити пазарима. Кад је ријеч о попуњености капацитета, само су хотелијери задовољни, али ни они претјерано, јер постаје немогућа мисија доћи до радне снаге.

У хотелу "Каза дел маре" кажу да тренд попуњености капацитета обећава.

– Гости су углавном из региона, Њемачке, Француске и Велике Британије. Са тих тржишта имамо и најаве за предстојећу сезону. Резервације пристижу у добром броју и већ смо на нивоу најава које су биле прије корона периода, кажу у том хотелу.

Боље плате у окружењу

Хотелијери су сагласни у једном – о сезони треба бринути раније и системски. Ивана Мацука, маркетинг менаџерка у хотелу "Лазуре", сматра да би једно од рјешења проблема било и увођење категорије сезонског радника.

– Ја сам за то јер мислим да је управо сезоналност туристичке дјелатности довела до тога да млади људи не желе радити у туризму и тој бранши зато што раде неколико мјесеци током сезоне, а немају посао током зиме. Кроз програм сезонског радника они би били запослени током цијеле године, објаснила је Мацука. Разлог одласка радне снаге из Црне Горе су боље плате које нуде земље у окружењу, а које за исте услуге плаћају 20 до 30 одсто више.

И у хотелима "Царине" задовољни су предсезоном. Владимир Поповић из те компаније истиче да је овај период бољи него претходних година.

– Гости су нам из Њемачке, Аустрије, Француске, Уједињеног Краљевства. Очекивања су да сезона буде на нивоу прошлогодишње. Прошле године је преовлађивало украјинско тржиште, које ће ове године изостати, али има најава с других источних тржишта, уз регион, па ћемо покушати да на тај начин компензујемо недостатке – казао је он.

Сви хотелијери се муче да нађу раднике

И хотел "Лазуре" има мањак радне снаге.

– Сви хотели се муче да пронађу квалификовану радну снагу. Ми смо отворили још један нови дио хотела са 104 нове смјештајне јединице, тако да нам треба дупло више радне снаге, а на тржишту рада је има мање него раније. Оглашавамо се на разним порталима, запослили смо нове особе и у кадровској служби, обезбиједили смо радницима смјештајне капацитете у већој мјери него раније, казала је Ивана Мацука.

Њен колега из хотела "Лајтхаус", Јован Мићуновић, истиче да су хотелијери принуђени да се сналазе како би гостима обезбиједили квалитетну услугу.

– Сезона ће се изгурати тако што ће и сатница и накнада бити веће. Ангажујемо неке фирме које наплаћују своје услуге по сату и то ће за нас бити скупље у односу на то да смо успјели да ангажујемо некога за плату, али тај сервис се мора одрадити како треба да би гости били задовољни и долазили и наредних година, казао је Мићуновић.

Више посла у односу на прошле мјесеце биљеже власници локала. У Градској кафани кажу да су им најчешћи гости из Велике Британије, Русије и Украјине. Мира Барабарез, запослена у кафеу "Локанда", каже да су задовољни, али да ипак увећан број гостију очекују почетком сезоне фестивала у граду. Вуксан Стаменковић, власник локала "Паб Гот" истиче да је примјетно већи број иностраних туриста.

– То су гости из Енглеске, Француске, Њемачке, Норвешке. Задовољни смо посјетом а надам се и да су они нашом услугом, казао је Стаменковић.

Недостатак радне снаге је један од горућих проблема. За хотелијере, као и за угоститеље, ово је једна од изазовнијих година јер је мала понуда на тржишту рада, а потребе су огромне. Јован Мићуновић, директор маркетинга у хотелу "Лајтхаус", каже да када околне земље бољим условима привуку конобаре, спремачице и куваре, туристички сектор у Црној Гори стрепи хоће ли имати кога да запосли.

– Тешкоће имамо посебно у сектору домаћинства и кухиње, а што се тиче угоститељства, ту смо на неки начин успјели да посложимо ствари онако како треба и како захтијева обим посла који нас очекује – казао је Мићуновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 18:09