Излетнички бродићи у луци / К.М.
01/06/2022 u 06:20 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Херцег Нови: Криза подигла цијене вожње туристичким бродићима, од 1. јула очекују више посла

Подигли смо цијену са 25 на 30 еура за велики излет, али док се све дажбине плате држави, затим пристаниште, на ту цијену је тешко зарадити сразмјерно труду који је уложен, казао је Душан Сучевић

Иако у Херцег Новом тренутно борави нешто више од 7.500 махом иностраних гостију, интересовање за излете бродићима по Боки је слабо. У Градској луци Шквер има десетак привредника регистрованих за ту дјелатност, али посла нема, а због енормног раста цијена горива, принуђени су да повећају цијене излета. Сматрају да се овај проблем мора рјешавати системски, превасходно кроз помоћ државе која би морала омогућити ниже цијене горива, тим прије што и даље пролазе кроз велике губитке, које је начела двогодишња ковид пандемија. Душан Сучевић, власник флотиле "Пајо", наглашава да претходне године уопште није било предсезоне. Због домаћих гостију који су чинили 90 одсто укупног броја туриста, нископлатежних, цијене су биле снижене 20 одсто, а сезона је трајала свега 55 дана.

-Ове године се ипак нешто дешава. Има гостију по хотелима, али је питање колико их је расположено за одлазак на излет. Прије неки дан смо имали свега двоје људи за излет на Жањицe, а јуче није било никога. Енглези бораве у Њивицама, Французи у граду, има Њемаца у Бијелој. То је то засад, али је у сваком случају предсезона нешто боља него прошле године. Још нема гостију из региона. Гости из региона долазе да би се купали у мору, а инострани туристи да би видјели културно- историјске знаменитости Боке и Херцег Новог. До 1. јула не очекујем неки већи "бум" кад је ријеч о туристима из региона, а права сезона почиње кад они стигну. Страни гости не знају за Луштицу, Плаву шпиљу, већ само за велики излет по Боки. Флота је везана, а пловимо једном у четири дана, објашњава Сучевић.

Гориво прескупо

Флотила "Пајо" радила је углавном у пуном капацитету, осим једног великог брода који нису могли упослити већ три године. Сучевић истиче да би им веома значајна била подршка државе у виду снижавања цијена горива.

-Причало се о трећем пакету мјера, до мене лично није стигао ни први. Можемо уштедјети на неким ставкама, али не можемо на гориву, то је оно што нам је неопходно сваког дана. Немамо гориво намијењено у привредне сврхе него нам га обрачунавају као да га сипам у глисер и идем да се проводим с друштвом. Кад већ регуларно радимо, доста би нам значило да имамо гориво по нижој цијени. У Портонови дође јахта вриједна милионе и сипа гориво које је јефиније него оно које ми сипамо, што је апсурд, казао је Сучевић.

Истиче да је тешко формирати цијену која би била реална и којом би бродари били задовољни.

-Премда је све поскупјело 80 одсто у односу на прошлу годину, цијену карте могу подићи само 15 одсто, тако да је велики промет, а мала зарада. Тешко је опстати јер флоту треба одржавати и седам- осам мјесеци када не плови. Подигли смо цијену са 25 на 30 еура за велики излет, али док се све дажбине плате држави, затим пристаниште, на ту цијену је тешко зарадити сразмјерно труду који је уложен, казао је Сучевић.

До излетишта 20, цјелодневни излет по заливу 30 еура

Мирковић очекује да ће главна сезона премашити ону из 2019. године. Указује да је најтраженији излет обилазак Боке которске. Објаснио је да су мало подигли цијене па је за осмочасовни излет по Боки потребно издвојити 30 умјесто досадашњих 25 еура што је било разумљиво с обзиром на то да су нафтни деривати значајно поскупили у односу на прошлу годину.

-Почели смо да пловимо још 15.априла. Захваљујући сарадњи са "Иберостар" хотелом у Њивицама, одржавамо редовну линију за хотелске госте од 8 до 22 часа сваких сат времена. Почели смо и са излетима до Плаве шпиље. То се није десило ни 2019. године, која се рачуна за најбољу сезону, казао је Мирковић. Од пет бродова флотиле "Петар" тренутно плове два и глисер. Због повећања цијена горива подигли су и цијене карата за 20 до 30 одсто, па тако пловидба до излетишта Мамула, Плава шпиља, Жањиц, Миришта, Поткопа и Роса, у трајању од 3 сата, износи 20 еура по особи. Средином маја запловио је и њихов већи брод "Петар" капацитета 98 путника. За цјелодневни излет тим бродом по заливу лани је требало издвојити 25 еура, док ће ове године цијена излета коштати 30 еура.

Појашњава да изостанак руског и украјинског тржишта значи чак 40 вожњи мање. На све то присутан је недостатак радне снаге.

Владета Мирковић, бласник флотиле "Петар", каже да засад саобраћају на релацији Њивице - Шквер, због склопљеног уговора са хотелом "Иберостар". Каже да је број гостију уобичајен за предсезону, уз наду да ће главна сезона бити добра.

-Мјеста која обилазимо током излета су засад Жањиц, Мамула, Миришта и Плава шпиља, док по Боки ка Котору и Перасту вози велики брод. Пошто радим са хотелским гостима, ријеч је углавном о Французима, Британцима, Пољацима, а на осталим турама су углавном гости с подручја Балкана, казао је Мирковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:22