Стабла палми без крошњи у парку,,Бока’’ / К.М.
30/03/2022 u 06:20 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Херцег Нови „положио оружје” пред црвеним сурлашем, палме уништене

У Секретаријату за комуналне дјелатности кажу да је, према њиховој евиденцији, у минуле четири године, само са јавних површина уклоњено 360 палми

Будући да је за нешто више од годину у Херцег Новом уклоњено преко 200 стабала канарских палми и још толико са приватних површина, те да је од 36 палми у парку "Бока", некадашњем амблему града, остало десетак стабала, може се рећи да је град "положио оружје" пред "црвеним сурлашем" и у цјелости изгубио своју препознатљиву визуру. У Комунално- стамбеном сматрају да су си преостале палме у парку заражене и да ће и оне сасвим извјесно морати да буду уклоњене. У Секретаријату за комуналне дјелатности кажу да је, према њиховој евиденцији, у минуле четири године, само са јавних површина уклоњено 360 палми.

-У ових 360 палми подразумијевају се све врсте (phoenix canariensis, washingtonia robusta, chamaerops humilis), а phoenix canariensis је било око 150 комада. У протекле четири године усљед напада сурлаша 95 одсто палми је уклоњено, по налогу фитосанитарне инспекције, кажу у Секретаријату за комуналне дјелатности.

image

Уклањање заражене палме

К.М.

На приватним површинама највише је уклоњених палми, па је ту штета и највидљивија.

-Највећи број палми се налазио у дворишту Опште болнице Мељине, власништво Атлас групе, Института "Др Симо Милошевић" и у парку "Бока" који припада предузећу "Вектра Бока", кажу у поменутом Секртаријату.

Палме су красиле и 8 километара дуго шеталиште "Пет Даница", баш као и ривијеру. Данас, не зна се шта теже пада оку, пањеви који су остали након сјече, дуга стабла без крошњи остала након неуспјелих третмана или напросто пусте површине на којима није засађено ништа по уклањању палми. Свега неколико скупина палми остало је у Мељинама, Игалу и Зеленици, но и то је питање до када.

-Све палме на јавним површинама су третиране редовно 3 до 4 пута годишње од стране Комунално- стамбеног предузећа, а у неколико наврата инјектиране од стране д.о.о " Зожета". Преостали мали број палми и даље се редовно третира 4 пута годишње, тврде у Секретаријату.

Парк без симбола

Парк хотела "Бока", који је пострадао у снажном земљотресу 1979. године, настао је 1908.године и рађен је у барокном стилу. Некада је представљао ријетку хортикултурну и историјску вриједност са преко 80 врста тропског и суптропског биља, о којој је писао и чувени енглески природњак Вилијам Воук. Будући да се у парк годинама није улагало, многих биљних врста више нема. Од дрвенастих врста сачувала се скупина гвозденог дрвета, магнолија, скупина палми, глициније и појединачни примјерци камелија, османтуса и агава. Сада остаје и без палми које су доминирале парком. Од 36 палми које су га красиле једва да је остало десетак.

Будући да су на мјестима која су красиле палме фитосанитарна инспекција и ресорно министарство забранили њихову поновну садњу, у локалној управи сматрају да је на тим локацијама потребно посадити маслину, приморски бор, чемпрес, ловорику и приморски храст. У Секретаријату за комуналне дјелатности додају да су у протекле четири године успјели, колико- толико, да одговарајућим садницама биљака оплемене мјеста која су некада красиле палме.

-Три нове палме су посађене испред платоа Општине. Ријеч је о врсти washingtonia robusta. Врста палме phoenix canariensis је до даљњег забрањена за садњу како би се спријечило даље ширење сурлаша. Општина Херцег Нови је у посљедње три до четири године обновила зелене јавне површине са којих су уклоњене палме, на начин што су на њима засађене маслине, пиније, чемпреси и мимозе, казали су у Секретаријату.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:29