Стара школа на Србини / -к.м.
20/10/2021 u 06:38 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Херцег Новом добротвори поклањали, а објекти пропадали

Деценијама запостављене, препуштене времену, несавјесним институцијама, чак и прометовању, нису служиле на част оставиоцима. Наду, ипак, уливају напори локалне управе

Ни мањег града, ни више задужбина. Деценијама запостављене, препуштене времену, несавјесним институцијама, чак и прометовању, нису служиле на част оставиоцима.
Наду, ипак, уливају напори локалне управе.
Предсједник општине Стеван Катић указао је на култну Поморску закладну школу на Србини, задужбину Бошковића, Ђуровића, Лакетића.
-Након више од 40 година, кренули смо у израду пројекта за санацију школе у Србини. Тренутно је у току тендерски поступак за израду пројекта санације тог објекта, а надам се да ћемо током 2022. године ући у реализацију извођења радова, поручио је Катић.

image

Задужбина Мусића

-к.м.

Управа јавних радова Црне Горе расписала је тендер за израду идејног рјешења и главног пројекта реконструкције објеката, по којем, како је истакао директор Боро Лучић, школа мора задржати аутентичан изглед. За поменути посао предвиђено је 60.000 еура.
Иако се реконструише као Скадар на Бојани, има наде и за наде за задужбину Дуковић. Након готово двогодишње паузе у реконструкцији задужбинског објекта Александра Дуковића, радови су поново обустављени. Како сазнајемо, овог пута је ријеч о непоштовању конзерваторских услова, будући да је ријеч о објекту који је културно добро. Тренутно размимоилажење између струке и чланова УО фондације задужбине односи се на дефинисање да ли ће се радови одвијати на здању у функцији културно -историјског добра или задужбине у функционалном смислу. Сагласност још није постигнута, но из УО фондације ипак очекују да ће ускоро постићи споразум.
-Зграда би потом требала да буде приведена намјени у складу са оним што је у тестаменту назначено. Породица Дуковић је оставила записано како треба да се троше средства од изнајмљивања објеката које су оставили граду, а то је у сврху умјетности, школовања младих талентованих људи нашег града - казала је Ана Замбелић Пиштало, секретар за културу и образовање.

Неке задужбине препуштене тихом умирању

Упркос евидентним напорима локалне управе, није мали број задужбина које и даље умиру тихо. Задужбина Тома Крста Поповића у строгом центру града остављена Колу српских сестара, потом након Другог свјетског рата конфискована, нажалост никада није враћена колу.
Како сазнајемо, својевремено је од Општине купила фирма "Мјешовито". Задужбина мајке народног хероја Даша Павичића Удружењу књижевника БиХ више и не постоји. Породична кућа Павичића је прије неколико година срушена. Кућа Николе Злоковића у Ђеновићима поново је изграђена и на њој су легално подигнути апартмани. Заоставштина Ника Џањевића тестаментом покојника остављена је с циљем да се од имовине и новчаних средстава пружа помоћ у школовању сиромашних ученика гимназије у саставу Школског центра "Иван Горан Ковачић". Тестаментални наследник, међутим, није покренуо одговарајући поступак оснивања задужбине. Задужбину Леса Павковића, на Тргу Николе Ђурковића, тренутно настањује ЦКБ, а како смо сазнали прије неколико година у Општини, она је продата фирми "Мјешовито". Задужбина истог добротвора која се такође налази у центру града је такође продата.

Митрополија црногорско-приморска, прецизније Манастир Савина потписао је са инвеститором Предрагом Драгојловићем из Београда уговор о дугорочном закупу задужбине Николе Мусића у Старом граду. Закуп ће трајати 30 година, а инвеститор је у обавези да објекат реконструише и приведе га намјени за хотелску дјелатност, односно да направи кондо хотел. Према ријечима адвоката Манастира Савина Зорана Лазаревића, припремни послови су већ одрађени, а почетак изградње се очекује крајем године.
Обновљена је и задужбина капетана Мирослава Штумбергера, задужбина Мирка Комненовића у којој је Завичајни музеј уређена је врло репрезентативно, док у задужбинама Ане и Мила Злоковића у Бијелој и Николе Укропине у Игалу бораве основци и полазници вртића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:56