Плажа у Чању / -Драган Стојановић
23/06/2022 u 06:34 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hotelijeri i ugostitelji suočeni sa problemima: Plate povećali, ali radna snaga ipak fali

Ogroman problem predstavlja i neradna nedjelja, jer turisti koji dođu na ljetovanje u subotu popodne ili nedjelju, a iznajmili su apartman, nemaju mogućnost da kupe osnovne namirnice, kazao je Momčilo Šćekić

Plaža u Čanju, duga oko 1.300 metara, prekrivena najfinijim pijeskom različitih boja, svake godine privlači sve više turista. Mještani u šali kažu da žive u najbolje skrivenoj tajni na Barskoj rivijeri, jer se Čanj ranije rijetko pominjao u turističkim katalozima.

Međutim, pored nekih od ranije poznatih problema, ove godine turistički poslenici kubure i sa radnom snagom. Slična je situacija i na ostalim destinacijama od Čanja do Utjehe. Turistički poslenici, posebno ugostitelji, pokušavaju da problem nedostatka radne snage riješe na razne načine.

Prema riječima ugostitelja, nakon početnih visokih zahtjeva radne snage kad su plate u pitanju, što je naročito bilo izraženo u susret sezoni, situacija se polako normalizuje. Mjesečna primanja su značajno povećana u ugostiteljstvu, pa je za očekivati da će se tržište rada polako stabilizovati, mada sezona još nije potpuno ni počela.

Kako navodi predsjednik Udruženja hotelijera, ugostitelja i privatnog smješataja Čanj, Momčilo Šćekić, u ovoj prekrasnoj uvali zadovoljni su startom sezone, a struktura gostiju je kao i lani - uglavnom su to porodična ljetovanja. Šćekić kaže da je urađeno puno toga da gosti budu zadovoljni uslugama.

Ipak, i on smatra da je ove godine očigledan problem radna snaga i pored toga što su plate uvećane u Crnoj Gori, jer nema toliko sezonaca, a sve ih je manje i iz regiona.

- Ogroman problem predstavlja i neradna nedjelja, jer turisti koji dođu na ljetovanje u subotu popodne ili nedjelju, a iznajmili su apartman, nemaju mogućnost da kupe osnovne namirnice. Ovo je posebno problematično kad su u pitanju porodice s bebama i malom djecom. U svim zemljama u regionu trgovine rade nedjeljom, a mi kao turistička destinacija ne radimo, što je nelogično. Tržište je nestabilno, hotelijeri se posebno nose s velikim rizikom, jer je teško formirati cijenu ljetovanja na duži vremenski period kad se radi o pansionu. Veliki problem predstavlja i nestašica pojedinih artikala ili ograničenja u kupovini - kazao je Šćekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:19