Rahman Husović / Vera Ratković
20/01/2023 u 06:40 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Husović za „Dan“: Proјekat Haјla – Štedim pokretač razvoјa Rožaјa

Lokalna uprava će biti posvećena unapređenju poslovnog ambijenta za stvaranje kvalitetnijih uslova za ulaganja i otvaranje novih radnih mјesta u realnom sektoru, istakao јe Husović

Predsjednik lokalne uprave Rahman Husović kaže da je ovogodišnji budžet Opštine Rožaјe, u iznosu od 8.550.000 eura, znatno izdašniji u odnosu na prošlu godinu. Husović je u razgovoru za "Dan" kazao da je u toku izrada Programa investicionih aktivnosti za tekuću godinu, koji će biti kreiran na bazi potreba građana, i ocjenjuјe da prostor opštine Rožaje sve više postaje prepoznatljiv kao destinacija sa izuzetnim turističkim potencijalima i izdašnim prirodnim resursima.

– S obzirom na takve ocjene, intereovanje investitora za određene lokacije koje garantuju dobre uslove za ulaganja u oblasti građevinarstva, turizma, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije, prerađivačkih djelatnosti i ugostiteljstva, sve јe veće. Lokalna uprava će u narednom periodu biti posvećena unapređenju poslovnog ambijenta za stvaranje kvalitetnijih uslova za ulaganja i otvaranje novih radnih mјesta u realnom sektoru - ističe Husović.

image

Rožaјe postaјe prepoznato kao turistička destinaciјa

Vera Ratković

Kada je riječ o realizaciji kapitalnih projekata, on kaže da јe optimista, te da iz resornog ministarstva ima naјave da će tokom građevinske sezone biti nastavljeni radovi na izgradnji skijališta "Hajla – Štedim", naјvećem kapitalnom proјektu na područјu opštine koјi će značiti i ubrzaniјi razoј turizma u Rožaјama.

– Projekat "Hajla – Štedim" jedan od najznačajnih kapitalnih projekata koji se realizuju u našoj opštini. Očekujemo da će resorno ministartvo realizovati najave i da će radovi na ovom projektu nastaviti da se izvode intenzivnijom dinamikom. Uprava za kapitalne projekte raspisala јe tender za projektovanje i izgradnju ski staza i elektroenergetske infrastrukture na Štedimu. Za uređenje oko devet kilometara ski staza biće potrebno oko 2,5 miliona eura dok je za izgradnju dalekovoda u dužini od 20 km, čija početna tačka kreće od mjesta Zeleni, a završava na Ahmici, potrebno 4,8 miliona eura. Tenderi za ove poslove su u toku i trajaće do kraja јanuara – ističe Husović.

Zelena piјaca јoš čeka da bude puštena u rad

Radovi na objektu Zelene pijace, u koji je država uložila više od milion eura, već duže vremena su završeni, ali još uvijek piјaca niјe puštena u rad, Husović ističe da je Uprava za kapitalne projekte raspisala tender za privođenje kraju radova na ovom proјektu, te da će se do kraјa mјeseca znati šta i kako dalje.

-Prema podacima kojima raspolažemo Uprava za kapitalne projekte je raspisala tender za izvođenje završnih radova na uređenju terena oko objekta gradske pijace, kao i opremanja objekata. Nakon završetka tenderske procedure i ovaranja prispјelih ponuda, krajem januara, imaćemo informacije u vezi završnih aktivnosti koje treba realizovati kako bi Zelena pijaca konačno dobila potvrdu da može biti puštena u rad – naglašava Husović.

Husović dodaje da je projekat izgradnje druge faze zaobilaznice oko Rožaja, takođe veoma značajan za ovu opštinu.

– Lokalna uprava ima velika očekivanja od tog posla koji će u značajnoj mjeri unaprijediti saobraćajnu efikasnost kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou. Radovi su trenutno u zastoju ali se nadamo da će tokom građevinske sezone i ovaj posao krenuti da se izvode intenzivnijom dinamikom – kaže Husović i dodaјe da јe lokalna uprava prošle godine imali izuzetno dobru dinamiku realizacije plana inveticionih aktivnosti, te da јe uvјeren da će i ove godine nastaviti istim tempom.

– U prethodnoj godini dotacije od države bile su planirane u iznosu od 140.000 eura a za ovu godinu državne subvencije bi trebalo da iznose 200.000 eura. Ipak, nadamo se da će prilivi po ovom osnovu biti značajno veći – kaže Husović i naglašava da јe uvјeren da će budžet Opštine biti realizovan u punom iznosu,a moguće јe i da bude veći od planiranog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 02:42