Мачке се хране код Цркве Св. Озане / -Б.М.
07/02/2022 u 06:38 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Иницијатива СНП-а због остављања хране за животиње на которским улицама; Боровић: Удар по џепу најбоља мјера

Немам ништа против што неко воли животиње и држи кућне љубимце, али хранити животиње просипањем хране на плочник, у најмању руку је непримјерено, истиче проф. Љубенко Боровић

Одборник Скупштине општине (СО) Котор проф. Љубенко Боровић најављује да ће на наредној сједници парламента изнијети предлог да се за просипање хране за псе и мачке на староградске плочнике уведе новчана казна. Јер, осим што то, каже, представља ружну слику Старог града, највише код Цркве Св. Озане, тиме су, тврди, вјековни плочници угрожени.

image

Одборник СНП Љубенко Боровић

-Б.М.

– Најбоља мјера за спречавање таквих радњи је удар по џепу. Немам ништа против што неко воли животиње и држи кућне љубимце. И сам сам са села, чувао сам стоку и није ми то непознато. Али хранити животиње просипањем хране на плочник у најмању руку је непримјерено. Када падне киша та храна се скваси, залијепи за плочник и то остане неочишћено. Ту су и непријатни мириси, да не говоримо о онима који изводе кућне љубимце, али не уклањају њихов измет, па се дешава да пролазници угазе и то се онда преноси градом. Они који хране мачке доносе им храну испод туђих прозора, али не и испод својих, посебно код Св. Озане гдје треба уклонити канту за отпатке и поставити је на крај тамошњег зида. Поред те канте направили су и кућице за животиње. Онај ко хоће да храни животиње нека тражи мјесто и одобрење, а не да се то дешава по цијелом Старом граду – каже Боровић у разговору за "Дан".

image

Мачке у Старом граду

-Б.М.

На нашу констатацију да је Котор препознат као град мачака, Боровић додаје "и град паса јер не може се проћи да их не сретнете у Старом граду".

Он указује и на узурпацију јавних површина угоститељским мобилијаром који се одлаже у улицама иза локала.

– Поједини угоститељи остављају столице и столове које не користе, чак и нешто што је похабано и уништено. Нека надлежни пођу у улицу поред "Вардара" и Поште и наиће ће на два случаја. И поред врата просторија Организације бораца слична је ситуација. Тамо неко баца и оставља смеће – наводи Боровић.

Оцијенивши да је ниво комуналне хигијене у Старом граду на ниском нивоу, најављује да ће то изнијети на засиједању СО. Сматра да је комуналну хигијену у Старом граду "немогуће" одржавати.

– Ово кажем и због тога јер често ујутро износим смеће и наилазим на особе које носе кесе. Када наиђу поред Св. Озане, умјесто да сврате два метра до контејнера, једноставно баце кесу и садржај се проспе по плочнику. Док ми грађани сами не схватимо да треба да водимо рачуна о хигијени града, тешко да ће неко успоставити ред – констатује Боровић.

За узурпирање јавних површина казне до 500 еура

Када је у питању држање мобилијара терасе, остављање ствари и предмета у улицама, као и непрописно одлагање смећа на простору Старог града, в.д. начелника Службе за инспекцијске послове наводи да су инспектори предузели све неопходне мјере и радње како би евентуалне предметне неправилности на терену биле благовремено отклоњене, и самим тим јавне површине у потпуности свима биле једнако доступне.

– Узурпатори јавне површине, у току вођења управног поступка, биће санкционисани прекршајним налогом, у складу са Законом о комуналним дјелатностима, одлуком о уређењу града и насељених мјеста у општини Котор и одлуком о одржавању чистоће. Износ новчаних казни креће се од 100 до 500 еура, а у зависности од тога да ли се ради о физичком или о правном лицу – прецизирао је Миро Анђелић.

У Комуналној полицији пак кажу да до сада нису имали пријаве по питању прљања плочника храном за животиње.

– Ако будемо имали пријава, поступаћемо у складу са законом и општинским одлукама, изјавио је за "Дан" начелник Комуналне полиције Зоран Вучиновић.

У Служби за инспекцијске послове немају евидентиране пријаве које се односе на држање кућних љубимаца у Старом граду. В.д. начелника ове службе Миро Анђелић додаје да надлежни инспектори поступају по службеној дужности и по потреби, када је неопходно, предузимају мјере и радње из оквира својих надлежности у складу са одлуком о држању кућних љубимаца на територији општине Котор.

– Овом одлуком су прописани услови и начин држања кућних љубимаца на територији општине. У случају непоштовања одредби ове одлуке, надлежни инспектор санкционише одговорно лице прекршајним налогом. Износ новчаних казни је од 30 до 1.500 еура, у зависности од почињеног прекршаја – казао је Анђелић за "Дан".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:52