foto: CZIP
08/10/2021 u 13:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инсталиране двије електричне ограде за заштиту пчелињака

Одабир домаћинстава која су добила подршку на овај начин је извршен кроз јавни позив који је реализован у сарадњи са Савезом пчеларских организација Црне Горе

Центар за заштиту и проучавање птица донирао је и поставио двије професионалне електричне ограде за заштиту пчелињака од стране мрког медвједа. Електричне ограде су инсталиране на пчелињацима који се налазе у националним парковима “Дурмитор” и “Проклетије”.

Одабир домаћинстава која су добила подршку на овај начин је извршен кроз јавни позив који је реализован у сарадњи са Савезом пчеларских организација Црне Горе.

-Пријављена домаћинства су требала испунити следеће услове: да су регистрована пољопривредна газдинства која се баве пчеларством, да имају минимум 50 кошница и да приложе доказ да су надлежним институцијама у претходне двије године пријавили штету коју су имали од стране мрког медведа- саопштено је из ЦЗИП-а.

Неријетко, како наводе, на мјестима гдје се посједи људи преклапају са подручијима распрострањености великих звијери долази до настанка имовинских штета.

-По важећој законској легислативи, особе које би на својој имовини потенцијално могле претрпјети штету од животиња строго заштићених врста, дужне су о свом трошку предузети све законски допуштене радње и захвате како би сачували своју имовину, спријечили настанак штете и остварили право на накнаду штете уколико се иста деси- наводе из ЦЗИП-а.

Инсталирање електричних ограда доприноси спријечавању штете на пчелињацима од стране мрког медвједа.

С тим у вези, ЦЗИП ће, како кажу, додатно опремити још седам домаћинстава електричним оградама за заштиту пчелињака.

-Ове активности ће бити реализоване кроз пројекте "Заштита мрког медвједа у Динаридима" финансираног од стране њемачке фондације ЕуроНатур и “Беар ин Минд” којег финансира Европска унија а кофинансира Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија. ЦЗИП кроз имплементацију ових активности тежи достизању циља који се темељи на увјерењу да је могуће побољшати суживот између човјека и медведа- поручују из ЦЗИП-а.

Дугорочно, очекују од доносиоца одлука да дефинишу нове политике које ће се приоритетно бавити превентивом настанка штета, а не санирањем већ постојећих.

-Искључиво стратегија која омогућава да ни човјек ни животиња нису на губитку, осигурава њихов суживот- закључује се у саопштењу ЦЗИП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:46