/ -- СПУТЊИК В - ФОТО: ГОВ.МЕ
19/10/2021 u 13:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Институту за љекове није поднијет захтјев за увоз Sputnik Light вакцине

Институту до овог момента није поднијет захтјев за увоз Спутник Лигхт вакцине, наводе у саопштењу

Поступајући у складу са Одлуком Владе Црне Горе о условима за давање сагласности за набавку вакцине Спутник В из фебруара 2021. године, Институт за љекове и медицинска средства је по захтјеву ЗУ Апотеке Црне Горе Монтефарм, тада издао сагласност за набавку, односно увоз вакцине Спутник В (Gam-COVID-Vac), произвођача ФСБИ "НРЦЕМ Н.А. Н.Ф. Гамалеyа" из Руске Федерације.

-Сагласност је издата у складу са чланом 5 Закона о љековима ("Службени лист ЦГ", бр. 80/20), који прописује да се сагласност за увоз лијека који није регистрован у Црној Гори, издаје за медицински оправдане потребе, односно у случају епидемија, елементарних непогода, или других ванредних стања, ради заштите здравља становништва, као и чланом 8 Закона у складу са којим Влада Црне Горе предузима мјере за снабдијевање љековима у случајевима ванредних стања и других посебних ситуација и прописује посебан поступак и услове за давање одобрења за набавку љекова-наводе из Института.

Додају: "Детаљне информације о наведеном поступку достављене су медијима и објављене на порталу ЦИнМЕД, како када је у питању ова вакцина, тако и друге вакцине које су стављене у промет у складу са законом прописаном процедуром".

-Како је јавност претходно информисана, Институту је поднијет захтјев за увоз додатних количина вакцине Спутник В, који се тренутно налази у поступку стручне процјене. Истичемо да се у Институту сваки захтјев процјењује у складу са прописаним поступцима којима су имплементирани европски и међународни стандарди који гарантују квалитет, безбједност и ефикасност лијека. Напомињемо да се у складу са законом, за имунолошке љекове одобрава сваки појединачни увоз, односно врши контрола квалитета прије њиховог стављања у промет, односно употребе- прецизирају.

Додају: "Институту до овог момента није поднијет захтјев за увоз Sputnik Light вакцине".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

06. decembar 2021 00:11