Зграда Општине Даниловград / -Лазар. Р
02/02/2022 u 06:20 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истекао мандат предсједницима свих МЗ у Даниловграду

Одлука о мjесним заjедницама ступила jе на снагу у jануару 2021. године, када jе било планирано сазивање зборова грађана, како би се изабрали Савjети мjесних заjедница, истакла је Оливера Павићевић

Мандати свим предсjедницима Савjета мjесних заjедница су истекли. Како је казала Оливера Павићевић, секретарка Секретаријата за локалну самоуправу и друштвене дјелатности печати и штамбиљи су враћени надлежном органу.

- Законом о локалноj самоуправи и одлуком о мjесним заjедницама ниjе прописано одређивање в.д предсjедника МЗ, те из тог разлога надлежни орган за мjесне заjеднице ниjе могао одредити в.д. Одлука о мjесним заjедницама ступила jе на снагу у jануару 2021. године, када jе било планирано сазивање зборова грађана, како би се изабрали Савjети мjесних заjедница – истакла је Павићевић.

Имаjући у виду чињеницу да jе у 2020. години наступила пандемиjа изазвана вирусом корона и да су на снази биле епидемиолошке мjере Министарства здравља, ниjе било могуће сазивати зборове грађана како би се изабрали Савjети мjесних заjедница.

-До избора Савjета МЗ локално становништво се обавjештава путем веб саjта Општине Даниловград о jавним расправама, одлукама и другим битним питањима. Свакако да jе и у интересу свих избор Савjета мjесних заjедница и организациjа рада МЗ. Због свега, грађани, у циљу остваривања локалних потреба и интереса у пословима коjи су прописани чланом 20 Одлуке о мjесним заjедницама грађани се могу обратити надлежном Секретариjату, локалним органима, управама, службама и осталим субjектима чиjи jе оснивач Општина – истакла је Павићевић.

Састанци грађана и представника Општине одржани крајем прошле године

Предсједница Општине Зорица Ковачевић са сарадницима током новембра и децембра прошле године обилазила је МЗ у циљу консултациjа са грађанима током припреме капиталног буџета за 2022. годину. Из Општине су истицали да су грађани највише интересовања показали за унапређење путне инфраструктуре, електромреже, водоснабдиjевања, јавне расвјете, уређења простора, заштите животне средине и основне комуналне инфраструктуре. Грађани су давали предлоге и сугестиjе шта би требало урадити у наредном периоду. Из Општине су тада навели да се на овај начин додатно афирмише константан диjалог и сарадња Општине и грађана.

На територији Општине Даниловград има 15 мјесних заједница. У одлуци о МЗ пише да је надлежни орган дужан да наjмање 60 дана приjе истека мандата Савjета обавиjести о обавези предузимања припремних радњи за покретање поступка избора новог Савjета.

- Поступак избора новог Савjета покреће се одлуком Савjета из претходног мандата. МЗ остваруjе сарадњу са органима локалне управе, jавним службама и другим субjектима и активно учествуjе у поступку jавне расправе при доношењу програма развоjа, просторних и урбанистичих планова, буџета и других општих аката, у складу са прописом Скупштине општине. Надлежни органи локалне управе дужни су доставити МЗ податке, планове и програме jавних служби коjи се односе на подручjе МЗ – пише у одлуци.

Наводи се да Савјет има највише пет, а најмање девет чланова.

- Савјет бирају и разрјешавају грађани на збору, коjем jе неопходно да присуствуjе наjмање три oдсто грађана с подручjа за коjе се збор сазива. Грађани на збору, непосредно приjе предлагања кандидата за чланове Савjета, доносе одлуку о броjу чланова Савjета и заступљености представника насеља, ако се МЗ састоjи од више насеља или заселака. Мандат Савjета траjе четири године. Савjет има предсjедника коjег бира из реда своjих чланова. Предсjедник Савjета може имати замjеника, такође из реда чланова – пише у одлуци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:03