Ловци се састали / фото: М.Н.
07/08/2021 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из бјелопољске Ловачке организације упозоравају: Медвједи се одомаћили на Коритској висоравни

Сада долази вријеме када људи одлазе у шуме због брања печурки и боровница, што због присуства медвједа може да угрози њихове животе, казао је Иван Павићевић

Због појаве медвједа на подручју Коритске висоравни одржан је састанак ловаца, чланова Ловачке организације Бијело Поље. Управник ловишта Раде Радовић истакао је да је евидентно присуство медвједа на подручју Коритске висоравни. Он наглашава да је неколико пута слао дописе свим надлежним институцијама захтијевајући њихову реакцију јер су, како тврди, присуством медвједа угрожени животи људи.

– Одржали смо састанак са представницима Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, Дирекцијом за лов и Ловачким Савезом Црне Горе. О проблему са присуством медвједа у насељеним мјестима разговарали смо и са представницима више невладиних организација које се баве заштитом животне средине. Очекујемо разговор и са представницима организације "Паркови Динарида", како бисмо на прави начин реаговали и у исто вријеме заштитили медвједе, али и људе– истакао је Радовић.

Предсједник Скупштине Ловачке организације Бијело Поље Иван Павићевић подсјетио је да је недавно Бјелопољац Елвир Еровић из коритског засеока Личине имао близак сусрет са мечком, те да је то већ трећи случај напада медвједа на подручју Пештера, односно простора Сипања и Сушице.

– Сада долази вријеме када људи одлазе у шуме због брања печурки и боровница, што због присуства мевједа може да угрози њихове животе – казао је Павићевић.

Око 40 кандидата положило ловачки испит

У Ловачкој организацији "Бијело Поље" одржано је полагање ловачког испита за кандидате са подручја ове општине. Како је саопштио предсједник бјелопољске Ловачке организације Дарко Раичевић, полагању је приступило око 40 кандидата, који су показали завидно знање. Кандидате је оцјењивала комисија на челу са Николом Марковићем, предсједником ловачког Савеза Црне Горе.

– Све је протекло у најбољем реду и сви који су полагали испит показали су завидно знање. Међу новим ловцима су углавном млади људи, али имамо и оних суграђана који се након дугогодишњег рада у иностранству враћају у свој завичај и у пензионерским данима баве ловом. Такође, имали смо и неколико страних држављана који желе да се у лову опробају на подручју нашег ловишта, које се простире на око 100 хектара – каже Раичевић.

image

Дарко Раичевић

фото: М.Н.

Павићевић је апеловао на надлежне у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства, на Управу полиције и управу Граничне полиције да хитно нешто предузму. Појаснио је да ловци и волонтери свакодневно обилазе терен, како би одмах реаговали у случају да се појави мечка, коју би, сматра он, требало ухватити и пребацити у неко прихватилиште.

Елвир Еровић каже да је једва извукао живу главу када га је, док је брао печурке у шуми, напала мечка.

– Брао сам печурке и примијетио нешто у близини. Мислио сам да је коњ, али се испоставило да је у питању медвјед, који је био на десетак метара од мене. Када сам чуо да нешто лупа, погледао сам мало боље и угледао мечку како трчи. Када се приближио на неких десет метара, медвјед се усправио на задње ноге и појурио према мени. Потрчао сам колико ме ноге носе и трчећи стигао до Старог села, гдје сам се одморио и замолио пријатеља да ме аутом пребаце до Сушице, одакле сам пјешке отишао кући– испричао је Еровић и додао да су присуством медвједа угрожени сви на Коритској висоравни, посебно они који одлазе у шуму због бербе печурки и боровница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:47