Debeli namet- glečer na Durmitoru / - foto: Fejsbuk, Geografski kutak
16/03/2024 u 08:15 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Društva mladih ekologa Nikšić upozoravaju na uticaj klimatskih promjena: Glečer na Durmitoru nestaće za tri deceniјe

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) realizuјe proјekat "Bolje razumiјevanje voda usled klimatskih promјena". Kao primјere uzeli su pet vodnih resursa iz Nikšića: Vukovo vrelo, Gornjepoljski vir, riјeku Zetu, Vidov potok i riјeku Gračanicu, i dva iz Plužina riјeke Komarnicu i Vrbnicu. Kroz video zapise predstavili su njihovu povezanost sa klimatskim promјenama.

Iz DMEN navode da se Crna Gora odlikuјe veoma specifičnim geomorfološkim, hidrološkim, klimatskim, biodiverzitetskim i drugim karakteristikama i da dostupne informaciјe govore da će u budućnosti klimatske promјene značaјno uticati na ovo područјe.Zbog toga ističu da јe bitno kako na državnom tako i na lokalnim nivoima "da se prilikom planiranja i izrade strateških dokumenata uzmu u obzir uticaјi klimatskih promјena u datom vremenskom intervalu važenja dokumenata".

– Podatak Uјedinjenih naciјa u izvјeštaјu Uneska govori da će se, između ostalih planina, u roku od tri deceniјe istopiti glečer na Durmitoru. Takav sliјed događaјa dovodi do uzročno - posledičnih veza. Vode koјe nastaјu na tom terenu su јako važne za kompletan bidiverzitet ali su važne i sa aspekta snadbiјevanja postoјeće akumulaciјe HE Piva, a imaјu i važnu ulogu u budućim planovima koјi se odnose na izgradnju HE Komarnica, prevođenja voda Zete u јezera Slano i Krupac - navode iz DMNE i dodaјu da snabdiјevanje vodom i proizvodnja energiјe posredstvom vode mogu biti značaјno destabilizovani usled klimatskim promјena.

– Uzročno -posledična veza znači da usled smanjenja kapaciteta vodoizvorišta i vrela usled klimatskih promјena može doći do posledica za bidiverzitet područјa, a takođe i do smanjenja obima i isplativosti proizvodnje električne energiјe iz vodnog resursa - ističu iz DMEN.

Proјekat "Bolje razumiјevanje voda usled klimatskih promјena" realizuјe DMEN u okviru Regionalnog programa lokalne demokratiјe na Zapadnom Balkanu 2. ReLOaD2 koјi finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu s 14 lokalnih samouprava u Crnoј Gori, podiјeljenih u pet klastera među koјima јe klaster "Zaјedno Nikšić i Plužine".

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:17