Стамбена зграда у Скерлићевој у оквуру које се налази градска котларница / -Б.Је.
21/02/2022 u 06:39 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Из ЕД "Брезница" тврде да је градска котларница велики загађивач: И поред забране ради 11 година

Термоенергетски инспектор Славко Бурић 2011. донио је рјешење о прекиду рада котларнице, али се од тада дешавају бројне злоупотребе. Нигдје у региону ни у Европи није забиљежено да се топлана налази у оквиру стамбене зграде, истиче Милорад Митровић

Из Еколошког друштва "Брезница" тврде да је градска котларница – топлана у самом центру града велики проблем и истичу да овај случај треба да испита и тужилаштво. Наглашавају и да нема ваљаних услова за рад котларнице која се налази у стамбеној згради, као и да су у претходним годинама учињени многи пропусти приликом радова на њеној реконструкцији.

– Потребно је да тужилаштво испита има ли топлана ваљане услове за рад, као и да испита како су вођени послови на реконструкцији постројења, посебно ако се зна да је термоенергетски инспектор Славко Бурић прије 11 година донио рјешење о забрани рада ове топлане. У Општини Пљевља кажу да се ради о котларници јер крију које су јачине котлови, а сасвим је сигурно да се ради о топлани јер је јачина котлова већа од једног мегавата. Наравно, то би тужилаштво требало подробно да испита – каже извршни директор ЕД "Брезница" Милорад Митровић уз појашњење да је 2011. године донијето рјешење о прекиду рада котларнице у Скерлићевој улици, али се од тада дешавају бројне злоупотребе.

Нада у најављену топлификацију

Станари зграде у којој се налази градска котларница очекују да ће најављена топлификација града ријешити и њихове проблеме. Вјерују да ће у том случају престати са радом котларница и да ће сви одахнути због загађења.

– О положају котларнице и проблемима који станари и грађани Пљеваља имају због овога постројења и раније смо упознали јавност, тако да се сада нећемо претјерано освртати на то. Акценат сада треба ставити на топлификацију града која би ријешила не само овај наш проблем, него и многе проблеме становника Пљеваља – каже управник зграде Младен Јаћимовић.

Митровић каже да се стално прави компромис између општинске власти, станара зграде и локалног предузећа "Гријање". У тој причи највише оптужује локалну власт која, како тврди, одређеним повластицама придобија станаре зграде да се не буне.

– Значи, било је донијето рјешење о прекиду рада котларнице у Скерлићевој улици, а онда је на волшебан начин та одлука повучена. Иначе, градска топлана причињава штету свим грађанима Пљеваља јер се ради о највећем загађивачу животне средине и то се може видјети сваког дана у самом центру града. Бројна возила на паркинзима су покривена прашином, а грађани у вријеме рада топлане не могу да отворе прозоре на својим становима – каже Митровић и наглашава да нигдје у региону, али ни у Европи није забиљежено да се топлана налази у оквиру стамбене зграде.

– Ова топлана треба да хитно прекине са радом, јер је неопходно што прије уклонити оваквог загађивача који нема никакве филтере. Све је исто као и прије неколико деценија када је топлана почела са радом – подвлачи Митровић.

Градска котларница ради у оквиру локалног предузећа "Гријање", које је основано 2008. године као први корак до топлификације града. "Гријање" запошљава око 30 радника, а топлотну енергију добија око 400 стамбених јединица и око 80 пословних простора. Котларница за сваки дан рада од 16 сати, сагори до 11,5 тона угља. Гашењем котлова у Скерлићевој улици, радници "Гријања" остали би без посла, а бројна домаћинства и предузећа без гријања. У таквим околностима локална управа настоји да продужи рад градске котларнице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:10