Одлична посјета Националном парку ”Дурмитор” / -В.Ш.
01/08/2021 u 06:20 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из НП "Дурмитор" истичу да је љетња туристичка сезона боља од очекиване: Одличан јул најављује рекордан август

Посјећеност туриста у јулу износи око 75 одсто у односу на исти период 2019. Надамо се да ће посјећеност у августу бити рекордна уз услов да мјере заштите против пандемије не буду ригорозније, каже за "Дан" Перо Поповић, директор НП "Дурмитор"

Ових врелих јулских дана градић под Дурмитором је веома добро посјећен. У овај планински туристички центар масовно долазе туристи са свих меридијана, како би, осим уживања у нетакнутој природи, нашли освјежење, удахнули свјежи планински ваздух и расхладили се у неком од 18 дурмиторских "горских очију". На основу препуних паркинга по граду, на скијалишту Савин кук и више паркинга у зони НП Дурмитор туриста је заиста са свих страна. Осим возила са подгоричким и регистарким таблицама градова са Приморја, много је возила са ознакама Русије, Украјине, Пољске, Чешке, Мађарске... али ипак доминирају возила са београдским и новосадским регистарским таблицама, али и Чачка, Ужица, Ниша, Крагујевца...

image

Јахање дурмиторским пространствима све траженије

-В.Ш.

У Националном парку "Дурмитор" имају пуне руке посла, јер сви посјетиоци Жабљака и Дурмитора највише времена свог боравка управо проведу на некој од бројних дестинација које су у зони овог надалеко препознатљивог националног парка који је као Свјетска баштина под заштитом Унеско.

Директор НП Дурмитор Перо Поповић за "Дан" каже да овогодишња љетња туристичка сезона тече боље од очекиваног а, како истиче, обзиром на прошлогодишњу, ово је сезона каква је свима требала.

-Како је 2019 година била рекордна година по броју посјетилаца, а 2020. година короне, ове године због дуге зиме практично предсезоне није ни било. Већу посјећеност националном парку смо имали тек средином јуна што је чинило неких 48 одсто у односу на исти период 2019. године. Посјећеност туриста у јулу је знатно порасла и износи око 75 одсто у односу на исти период 2019. године. Надамо се да ће посјећеност у августу бити рекордна уз услов наравно да мјере заштите против пандемије не буду ригорозније што би ограничило посјећеност страних туриста. Идентична је ситуација и са рафтингом на Тари гдје доста тога зависи од предвиђених мјера против пандемије корона вируса-каже Поповић.

Јахачку туру резервисати неколико дана унапријед

Овог љета посебно је у моди јахање на коњима што предствља једну од најатрактивнијих туристичких понуда овог краја, која стиче све већи број поклоника. У понуди овдашњег Коњичког клуба "Вихор" налази се неколико веома атрактивних коњичких тура гдје туристи имају прилику да на посебан начин виде и упознају дурмитрска пространства.

- Интересовање за јахачке туре веће је него било које предходне сезоне. Туре је неопходно заказати и до неколико дана раније и свакодневно се тражи тура више, толико да некад не можемо да свима изађемо у сусрет. Најпопуларније су туре од сат времена кроз Језерску висораван са одличним панорамским погледом на масив Дурмитора као и тура до Вражијег и Рибљег језера која траје укупно три сата - каже Ана Петрушић из КК "Вихор" и истиче да је јахачку туру неопходно резервисати неколико дана унапријед

Туристи су, каже она, са разних страна свијета, а највише их је са руског говорног подручја. Доста је туриста и из Србије и БиХ као и Хрватске.

image

Туристи на коњима код Вражјег језера

-В.Ш.

Што се тиче структуре посјетилаца, наводи, да поред домаћих у већем проценту ту су највише посјетиоци из региона затим из Украјине, Пољске, Израела и нешто из земаља западне Европе.

-Највише посјећена мјеста су Црно језеро, Велики мост на Тари, као и планинарење по Дурмитору и вожња Дурмиторским прстеном. Ипак морамо бити свјесни да је основна функција Националног Парка Дурмитор сама његова заштита због чега је и увршћен у Унеско и деценијама остао оаза недирнуте природе и био магнет посјетиоцима широм свијета као један драгуљ који представља синоним имена Црне Горе-истиче Поповић.
            

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:08