Парк природе Солана / архива предузећа
17/07/2021 u 08:50 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из НВО „Др Мартин Шнајдер - Јакоби” тврде: Сулејмани би да се дозволи лов на Солани

Предсједник СО Улцињ Хаџи Сулејмани јуче није одговарао на позиве новинара, па нисмо могли добити његов одговор да ли је заиста покренуо иницијативу за измјену Студије заштите Улцињске солане, резервата са 250 врста птица, пише "Дан"

Из невладине организације "Др. Марин Шнајдер -Јакоби Асоцијација" саопштили су јуче да је предсједник Скупштине општине Улцињ Хаџи Сулејмани покренуо иницијативу за измјену Студије заштите Улцињске солане - Акта о проглашењу Парка природе Улцињска солана, како би омогућио да се на дијелу тог простора дозволи лов.

image

Хаџи Сулејмани

-Ул Инфо

Из ове НВО тврде да Сулејмани то ради само зарад пар гласача и подсјећају да се цијела Европа дигла на ноге, а Парламент ЕУ донио неколико резолуција о заштити Улцињске солане, те да је сам процес отварања поглавља 27 до задњег момента зависио од заштите овог резервата.

- Док је наша Солана "closing banch mark" за затварање тог поглавља 27 (за неупућене, без рјешавања управљања, адекватне и активне заштите Солане нема затварања овог поглавља и уласка у ЕУ), док је преко 110 хиљада грађана свијета потписало петицију за њену хитну заштиту и рјешење власништва; док је уврштена на Рамсар листу мочвара од међународног значаја; док је од око 526 врста птица које се појављују у Европској унији, око 250 врста регостровано на Солани, а Студија заштите указује да је лов због узнемиравања неприхватљив на цјелокупној територији Солане (па и Kнете), јер она представља задње уточиште на миграторном путу за велики број заштићених и угрожених птица, дотле предсједник Скупштине општине Улцињ жели да измјени одлуку проглашења Парком природе зарад пар гласача - наглашено је у саопштењу НВО "Др. Марин Шнајдер -Јакоби Асоцијација".

Савељић: Шамар за Брисел

- Како бих ја волио да сам предсједник СО Улцињ, па да ме боли брига за Улцињ, Солану и птице. Да могу да се спрдам са међународном заједницом, а да не трепнем. Да ошамарим Брисел и још му гурнем прсте у очи.Вјеровали или не, Општина Улцињ тражи ревизију Студије заштите за Солану само да би се шачици људи тамо дозволио лов. Цијели свијет упире да се заштити Солана и стање унаприједи, Општина Улцињ пркоси. Нек прораде вулкани, нек загрме громови. Нек нас нема кад смо овакви.Запамтите: све што странци пишу и причају о Црној Гори, све је гола истина - прокоментарисао је орнитолог и еколог Дарко Савељић.

image

Дарко Савељић

фото: Иван Петровић Ипе

Подсјећају да је Европа платила 300 хиљада еура за израду студије заштите, да би један предсједник Скупштине па и бивши предсједник Општине, зарад шаке гласача и лобистичког притиска покренуо опет цијелу процедуру заштите.

- Просто је невјероватно да представници институција зарад личних интереса не схватају значај оваквог драгуља. Овако срамни подухвати, овако незнање и понашање с правом Општину Улцињ деградирају и поставља се питање да ли смо уопште спремни за улазак у ЕУ, или су то само празне флоскуле када нам званичници долазе у посјете? Боље би било да се Општина Улцињ укључи интензивније на унапређење овог парка природе за општи интерес - поручују из те НВО. Предсједник СО Улцињ Хаџи Сулејмани јуче није одговарао на позиве новинара па нисмо могли добити његов одговор да ли је заиста покренуо иницијативу за измјену Студије заштите улцињске Солане.

Подсjећамо, у jулу 2019. године Улцињска солана jе одлуком Скупштине општине Улцињ проглашена заштићеним подручjем – Парком природе, а Влада Црне Горе jу jе кандидовала за Рамсарско подручjе – мочварно подручjе од међународног значаjа. Како је тада речено, у наредном периоду предстоjи рад на обнавлљању производње соли и регулисанњу других екосистемских услуга, чиме би се обезбиједила одржива будућност Улцињске солане.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:37