/ FOTO: BILJANA MARKOVIć
15/09/2022 u 15:01 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Sindikata “Komunalnog Kotor” pozivaju nadležne da se uključe u rješavanje problema: Zaposleni trpe mobing, pljušte otkazi?

Ističe da je brojne nepravilnosti i kršenje zakonskih odredbi u radu izvršne direktorice utvrdila kontrolom i inspekcija rada i naložila da iste otkloni, pri tome je firma kažnjena i plaćene su prekršajne kazne u visini od nekoliko hiljada eura

Iz Sindikalne organizacije doo „Komunalno Kotor“ poručuju da određeni broj zaposlenih trpi „neviđenu torturu“, pa pozivaju nadležne državne organe i institucije, ali i predstavnika osnivača firme Opštine – gradonačelnika Vladimira Jokića da se uključi u rješavanje nagomilanih problema koji, tvrde, nastaju nezakonitim djelovanjem izvršne direktorice Miljane Đurišić koja se, kao menadžer firme, više  bavi obračunom sa zaposlenima koriste i različite metode od mobinga preko davanja otkaza ili raspoređivanja stručnjaka na neodgovarajuća radna mjesta.

-Pri tome smo u saznanju da ista se sprema da primi veći broj novih radnika, dok postojeće otpušta.  Od 21. aprila 2021.godine kada je stupila na ovu funkciju, po nezvaničnim podacima, primila je novih 20 radnika, pa umjesto 156 sada imamo preko 170 zaposlenih. Posebno nas zabrinjava činjenica da dok daje otkaze stručnim i iskusnim radnicima, koji su godinama zaposleni u firmi, enormno povećava broj novozaposlenih, a kvalitet usluga se ne poboljšava. Po tvrđenju upućenih, ovo nije konačna cifra zaposlenih, saopštila je predsjednica Sindikalne organizacije kotorskog Komunalnog preduzeća Snežana Fedi.

Dodaje da se poseban nonsens dogodio prethodnih dana kada je direktorica na ugovor o djelu zaposlila lice koje je nedavno otišlo u penziju, na radno mjesto stražara u kamenolomu.

Ističe da je brojne nepravilnosti i kršenje zakonskih odredbi u radu izvršne direktorice utvrdila kontrolom i inspekcija rada i naložila da iste otkloni, pri tome je firma kažnjena i plaćene su prekršajne kazne u visini od nekoliko hiljada eura.

Osim predstavnika osnivača, dodaje Fedi, upitan je i rad Upravnog odbora koji je informisan o svim ovim problemima, ali još uvijek ne pokazuje odgovoran odnos na probleme koji su nastupili sa nekritičkim usvajanjem Akta o sistematizaciji koji nije u saglasnonosti sa Zakonom o radu i granskim kolektivnim ugovorom. Njihov pasivan odnos ne ide, kaže, u prilog činjenici da su, kao upravljački organ, najodgovorniji za stanje koje traje duži period i za pad kvaliteta usluga.

-Đurišić od stupanja na dužnost vršioca dužnosti direktorice sistemski maltretira, progoni i stavlja u nejednak položaj zaposlene u toj firmi. Za v.d. direktora Komunalnog Kotor izabrana 16.04.2021. godine, a ugovor sa DOO “Vodovod i kanalizacija Kotor” Kotor sporazumno je raskinula 13.05.2021.godine, skoro mjesec dana kasnije, što znači da je u isto vrijeme radila u dvije firme. Postavlja se pitanje da li je i predsjednik Odbora direktora Komunalnog Milivoje Mišo Samardžić svjesno prekršio Zakon i potpisao Odluku o imenovanju vršioca dužnosti, u tom momentu zaposlenog lica u drugoj firmi, navodi Fedi u saopštenju za javnost.

Sindikatu su se za pomoć, podsjeća, obratili članovi sindikalne organizacije, a ujedno i zaposleni u Komunalnom preduzeću; Popović Milan, Nikolić Mirjana i Roganović Jelena i to u predmetu zlostavljanja na radnim mjestima (mobinga) koji, navodi Fedi, trpe već duži period od strane izvršne direktorice i spremni su da pokrenu postupak predviđen zakonom. Popović i Nikolić su aneksom ugovora od marta mjeseca raspoređeni sa dotadašnjih radnih mjesta na nova radna mjesta-savjetnika.

-Popović je raspoređen na radno mjesto savjetnika za naplatu (izmišljeno radno mjesto). Isti je zbog posljedica koje su već nastupile zbog zlostavljanja na bolovanju. Mobing na radnom mjestu mu je ugrozio zdravlje. Poznati fenomen tzv. ,,praznog stola,, gdje vam poslodavac ne da da radite posao za koji ste kvalifikovani ili raspoređeni dešava se i drugoj žrtvi mobinga, Nikolić Mirjani, koja je aneksom ugovora premještena takođe na radno mjesto savjetnice za ekonomske poslove.  Njoj je oduzet sav posao i prosto je nevjerovatno da je nova politika firme da ,,mobinguje visokoobrazovane ljude” (sa diplomom ekonomskog fakulteta) iz naše firme, pri tome neosporne poznavaoce posla i izuzetne profesionalce. U oba slučaja ne možemo, a da ne primijetimo svjesno degradiranje, kako lično, tako i profesionalno.  Treća žrtva mobinga Roganović Jelena, aneksom ugovora je raspoređena sa visokom školom za poslovođu na pijaci. U opisu poslova radnog mjesta stoji niz besmislica, kao što je, između ostalog, da se stara o higijeni pijace, itd. Opšte poznato je da joj šef ima srednju školu, piše u saopštenju predsjednice Sindikalne organizacije „Komunalnog Kotor“.

Fedi kaže da su ovo troje samo neki od zaposlenih koji trpe i prepoznaju mobing, jer žrtava mobinga, kaže, ima još. Ističe da nekoliko naših radnika vode sudske postupke zbog nezakonitih otkaza. 

-Strah koji svjesno direktorica širi, raste i sa nezvaničnim informacijama o ekspresnom donošenju i usvajanju nove sistematizacije. Iako ni u uporednoj praksi ni zakonski nije poznato da se u ovako kratkom roku, od 6 mjeseci, donose dvije sistematizacije, postavljamo pitanja da li je ova druga sistematizacija priznanje od strane poslovodstva i organa upravljanja da akt o sistematizaciji iz marta mjeseca ove godine nezakonit ili je bliže istini da će nova sistematizacija da joj posluži da se oslobodi navedenih lica na kojima već vrši mobing, odnosno da ih ostavi bez posla, što je završni čin mobinga, ili da uposli još lica, jer se bliže izbori i treba “udomiti” lojalne članove? Na kraju ističemo da i ova firma, kao i mnoge druge, vape za stručnjacima iz određene oblasti, posebno na čelnim pozicijama pogotovo javnih preduzeća i službi, bez obzira na očiglednu potrebu zadovoljenja uskogrupnih, pojedinačnih ili partijskih interesa, zaključuje u saopštenju predsjednica Sindikalne organizacije DOO „Komunalno Kotor“ Kotor Snežana Fedi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 05:46