Санација цјевовода у Бијелој / -ВиК
18/05/2022 u 06:20 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Водовода Херцег Нови поручују: Регионални водовод да одржава своје цјевоводе

Састанак са представницима Регионалног водовода је, према ријечима Оливере Доклестић, неопходан због јасног утврђивања одржавања њихове инфраструктуре, односно регионалног цјевовода од Змијица до Каменара и резервоара

Према тврдњама Оливере Доклестић, директорице предузећа "Водовод и канализација", граду нису потребне додатне количине воде из регионалног система. У градском систему имају око 550 литара у секунди из хидроелектрана на Требишњици и са локалног изворишта Опачица, које су довољне и у шпицу сезоне када се удвостручи број потрошача. Састанак са представницима Регионалног водовода је, према њеним ријечима, неопходан због јасног утврђивања одржавања њихове инфраструктуре, односно регионалног цјевовода од Змијица до Каменара и резеровоара. Како појашњава, челични цјевовод пречника фи 500 је дуг 12 км и у лошијем је стању него прошле године.

-Ми смо уложили извјесна средства у санацији дионице тог цјевовода у предјелу Бијеле, у дужини 1. 500 метара. Снимцима камером је установљено да је поменута дионица у Бијелој избушена на више мјеста и да се задржала већа количина устајале воде, проблематичног квалитета, с примјесом соли, управо у дијелу цјевовода докле је притицала вода из Регионалног водовода и преузимана је за потребе Каменара и Бијеле. Почетком године се приступило његовој санацији. По завршетку припремних радова које је извео "Водовод", извођач, "Инспект" из Никшића је обавио санацију у неколико фаза челичног цјевовода ДН 500 мм у Бијелој. Снимањем унутрашњости цјевовода "Водовод" је добио слику о стању и шта је потребно да се уради. Установљена су оштећења на мјестима која су неприступачна. Цјевовод на потезу од Кумбора до Бијеле је у бољем стању, казала је Доклестић.

Резервоар у Ратишевини

У току је израда просторног плана Општине.

-Урађена је студија виших зона са предлогом да се уради резервоар у зони Ратишевине, препумпавањем са Мојдежа. Урађен би био на подручју Топле два, на коти 235 резервоар Р2 веће кубикаже, од 1.700 кубика као и Р1, чиме би се успоставила једна зона снабдијевања с мањим трошковима електричне енергије и вишим нивоом безбједности. Са резервоара Р2 на коти 235 ишло би снабдијевање водом Каменог и осталих загорских села, објаснила је Доклестић.

Доклестић је истакла да преузимање воде из Регионалног водовода нема смисла док се не санира цјевовод јер би се биљежили огромни губици.

-Спремни смо за инвестицију, али нам је потребан дијалог са Регионалним водоводом у чијем је власништву цјевовод и резервоар Змијице, од 2.000 кубика. Прије 12 година изграђен је систем РВ Црногорско приморје и ми смо постали посљедња тачка и стално у некој врсти притисака да преузимамо њихову воду. Од резервоара Змијице до Бијеле цјевовод је у релативно добром стању, а посљедњи километар и по је споран. Зато је и инициран састанак са представницима Регионалног водовода, као власницима, да се напокон ријеши питање санације и одржавања њихове инфраструктуре у општини Херцег Нови, казала је Доклестић.

На пола пута до рјешења за водоснабдијевање Требесина

Инвеститор је направио приватни пројекат за снабдијевање водом села Требесин.

- Између Сушћепана и Каменог је село Требесин, на 12 минута хода од Сушћепана. Прва тачка снабдијевања Требесина био би резервоар Р1 Сушћепан, на коти од 245 метара надморске висине. Потребна је изградња два километра цјевовода од резервоара Сушћепан до Требесина, на 320-360 метара надморске висине. Постоји одобрење власника локације на Требесину за изградњу резервоара од 100 кубика. Потисни цјевовод би се провукао дуж стазе од извора Бостан до имања и сва домаћинства на Требесину била би спојена, обухватајући и насеље Миштицу које се, иначе, снабдијева водом са резеровара Поди. Инвестиција би износила око 150. 000 еура. То је реална инвестиција, лакше би било одржавање и били би мањи трошкови електричне енергије, у односу на више коте, сматра Доклестић.

Истиче да се студија за водоснабдијевање села Камено радила прије двије године, уз процјену економских параметара.

-Успорили смо са тим идејама. Снабдијевање водом залеђа Херцег Новог, с инвестицијама око 500. 000 еура, преко резервоара Сушћепан изискивало би велике погонске трошкове електричне енергије, што не може да се покрије наплатом потрошње воде. Инвестиција за снабдијевање Каменог на коти између 400 и 600 метара надморске висине и остала загорска села није рационална, истакла је Доклестић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 18:55