Потребна градња регионалних санитарних депонија / -Архива
05/07/2021 u 07:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Заједнице општина указују: На све општине само двије санитарне депоније

Одлагање отпадних гума није само у надлежности јединица локалне самоуправе, јер по својој природи оне представљају посебну врсту отпада која подлијеже механизмима проширене одговорности произвођача, односно увозника, поручује Ракочевић

На територији цијеле Црне Горе тренутно су оперативне само двије санитарне депоније, па апелујемо на државни ниво власти да обезбиједи изградњу регионалних санитарних депонија, оцијенио је Марко Ракочевић, предсједник одбора за комуналне дјелатности Заједнице општина Црне Горе. Ракочевићев став садржан је у изјашњењу који је одбор за комуналне дјелатности доставио на Предлог закона о управљању отпадом. Он констатује да питање одлагања неопасног грађевинског отпада још увијек чека свој трајни стутус, а да је укупна социо-економска ситуација додатно нарушила и, како наводи, до сада осјетљиво финансијско стање у јединицама локалне самоуправе.

image

Марко Ракочевић

-Архива

–Апелујемо да се предузму мјере да сходно члану 28 Закона о комуналним дјелатностима,те да државни ниво власти обезбиједи изградњу регионалних санитарних депонија на локацијама у складу са стратегијом и државним планом управљања отпадом, на којима би комунална предузећа одлагала остатак отпада који се не може искористити или прерадити. Такође, на исти начин треба да се укључи у проблем рјешавања питања одлагања неопасног отпада, који је иначе, супротно дјелокругу сопствених послова утврђених Законом о локалној самоуправи, Закона о управљању отпадом утврђен у надлежност јединица локалне самоуправе, без опредјељења извораљ финансирања ових послова. То је супротно члану 3 Закона о финансирању локалне самоуправе којим је прописано да се средства за пренесене послове обезбјеђују из буџета Црне Горе у складу са прописом о преношењу тих послова – наводи Ракочевић.

Анализираће све законе из комуналне дјелатности

Предсједник одбора Марко Ракочевић наводи да ће одбор у могућностима онолико колико им је належности дозвољавају, сугерисати и интервенисати у дијелу законских рјешења како би она била боља и квалитенија.

–Често се дешавало да законска рјешења нису ила на руку локалним самоуправама. Сматрамом да ће одбор у овом саставу дати допринос да се и законска рјешења буду квалитетно урађена. Сви закони који се тичу комуналне области ће бити пажљиво анализирани и ка Влади ће се слати адекватне сугестије – навео је Ракочевић.

Ракочевић додаје да се одлагање отпадних гума не може утврдити у надлежност јединица локалне самоуправе.

–Разлози за такав став су вишеслојни. Отпадне гуме по својој природи представљају посебну врсту отпада која подлијеже механизмима проширене одговорности произвођача односно увозника. Управљање отпадним гумамама није сопствени посао локалне самоуправе утврђен Законом о локалној самоуправи. Додатно, Законом о финансирању локалне самоуправе утврђено је да се средства за финансирање сопствених послова обзбјеђују у буџету општине, док се средства за финансирање пренешених или повјерених послова, обезбјеђују у буџету Црне Горе. Коришћењем средстава грађана, обезбијеђених у локалном буџету за финансирање сопствених послова општине, за финансирање обавеза произвођача односно увозника гума представљало би повреду јавног интерeса и неоправдано оптерећивање грађана - наводи Ракочевић у изјашњењу.

У регистар уписивати и физичка лица

Предсједник одбора сугерисао је да се преиспита одредба да се у регистар не уписују физичка лица.

–У ставу 6 тачка 3 прописано је да се у регистар не уписујуу "физичка лица, односно индивидуални сакупљачи отпада, који сакупљају сортиран неопасан оптад на територији једиица локалне самоуправе". Потребно је ову одредбу још једном размотрити са аспекта да ли ће истом бити поспјешено незаконито, неовлашћеног сакупљања рециклабилних фракција комуналног отпада из посуда за сакупљање комуналног отпада, чијом продајом вршилац комуналне дјелатности може остварити приход. За тај приход вршилац комуналне дјелатности је ускраћен услед дјуеловања неовлашћених "сакупљача" фракција из посуда које су постављене у организованом систему сакупљања комуналног отпада од његових произвођача, чиме он постаје ималац тог комуналног отпада - пише у изјашњењу које потписује Марко Ракочевић.      

Марко Ракочевић сугерише да се у појам грађевинског отпада укључе и земљани ископи који преостане након грађења новог објекта, одржавања, реконструкције, адаптације и рушења грађевинских објеката.

–Земљани ископ, иако не мора да представља здравствени ризик или ризик по животну средину, њиме се мијења стање у простору супротно планским документима те он треба да буде третиран ка врста отпада који сеим се мора управљати на здравствено, животно и просторно прихватљив начин – наводи Марко Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:34