U požaru izgorelo 160,37 hektara šume / Vera Ratković
09/11/2022 u 09:29 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izgoreli milioni u šumskom požaru u Rožajama, krivaca još nema

Direktor Uprave za šume Armin Mujević je kazao da su u toku radovi na sječi i čišćenju terena, te da će se nakon toga pristupiti pošumljavanju opožarenog zemljišta

Ni poslije dvije i po godine od šumskih požara, koji su polovinom maja 2020. godine zahvatili veliki dio šumskih kompleksa na prostoru opštine Rožaje, još uvijek nema krivične, pa ni disciplinske odgovornosti. Kako je utvrđeno, u više od 70 požara nošenih jakim vjetrom, nastupilo je oštećenje od 29,21 hektara privrednih šuma, 119,16 hektara zaštitnih šuma i 12 hektara šumskih kultura.

image

Snimak nakon požara 2020. godine

Uprava za šume

Prema proračunima koje je objavila Uprava za šume, ukupna šteta nastala od šumskih požara iznosi 1.262.050 eura, vatra je opožarila ukupno 160,37 hektara šume i šumskog rastinja na kojem je izvršena doznaka od 28,987 metara kubnih bruto drvne mase koja je u požaru takođe oštećena. U požaru je izgorelo i 2.200 kubika bruto drvne mase na površini od 21,50 hektara privatnih šuma.

Sumnje da su požari podmetnuti

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović je ranije kazao da postoje sumnje da su požari podmetnuti i pozvao na rasvjetljavanje tog krivičnog djela, šumarstvo i tužilaštvo da se detaljno pozabave ovim slučajem.

– Postoji dosta indikacija da su požari namjerno izazvani. Naročito je indikativan požar u OŠ u Dacićima, koji je sigurno namjerno podmetnut. Zaposleni u Upravi za šume – PJ u Rožajama i njihovi šumari bi morali da znaju kako je došlo do požara, jer niko sa strane nije mogao da podmetne vatru. Uvjeren sam da ovo neće ostati tajna već da će se brzo znati ko je i zašto uništio šumske komplekse u našoj opštini – izjavio je Husović, nakon požara najavljujući da će jedna od sjednica lokalnog parlamenta biti posvećena konkretnim šumskim požarima, ali o ovoj temi se do sada nije raspravljalo.

Raniji direktor Uprave za šume Nusret Kalač je nakon požara najavio da u toj ustanovi planiraju uklanjanje oštećenih stabala i sanaciju prostora oštećenog požarom kroz pošumljavanje. Međutim, na obnavljanju šuma još uvijek nije ništa urađeno. Iako postoje sumnje da je većina požara podmetnuta namjerno, te da je u prethodnom periodu rađeno na utvrđivanju odgovornosti, u ODT-u јe za "Dan" rečeno da je formiran predmet po nepoznatim počiniocima, ali do današnjeg dana počinioci nijesu otkriveni.

image

Vatra gutala kuće i vikendice

SZS Rožaje, arhiva

– Uprava za inspekcijske poslove – Šumarska inspekcija podnijela je zapisnike o utvrđenom činjeničnom stanju, odnosno o požarima i po tome je sačinjen predmet po nepoznatim učiniocima. Mi smo dali nalog službenicima OB Rožaje, kao i službenicima Šumarske inspekcije da rade na otkrivanju počinioca krivičnog djela i da o ishodu obavijeste ovo tužilaštvo, ali izvršioci niјesu otkriveni i sve se na tome završilo – rečeno je u ODT.

Direktor Uprave za šume Armin Mujević je kazao da su u toku radovi na sječi i čišćenju terena, te da će se nakon toga pristupiti pošumljavanju opožarenog zemljišta.

– I pored toga što se radilo na utvrđivanju odgovornosti, niko od mojih prethodnika nije podnio nijednu krivičnu prijavu po osnovu sumnje da su požari u šumskim kompleksima na prostoru Rožaja namjerno podmetnuti. Ukoliko dobijem navode da je u pomenutim požarima bilo elemenata krivičnog djela, ja ću sigurno podnijeti tužbe – rekao je Mujević za "Dan".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:36