Компјутерски приказ најављеног аква парка
06/05/2022 u 07:29 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изградња аква парка у насељу Штој осам година као варка?

Проглашење пандемије корона вируса одложило је почетак инвестиције па су се у маjу 2020. огласили из компаниjе Полин обjаснивши да почетак изградње одлажу за годину, али више се нису оглашавали

За Улцињ често кажу да jе град са наjвише обећаних а нереализованих проjеката, а jедан такав проjекат конкурише, да по стажу коjи има од како jе наjављен, уђе у историjу. У питању jе изградња аква парка, вишемилионска инвестициjа коjа се планира и наjављуjе jош под почетка 2014. године, а ниjе одмакла даље од обећања и потписаног уговора. У међувремену на челу Општине промијенила су се четири предсједника Општине и свима је то био један од приоритета. Наиме, приjе нешто више од осам година реномирана турска компаниjа "Полин" саопштила да jе постигла договор са предсjедником Општине да се камен-темељац за градњу аква парка у Штоjу постави за Дан Улциња те године. Наjављивано jе тада да ће будућа фирма запошљавати око 60 радника, и значаjно употпунити туристичку понуду наjjужниjе општине.

image

Локација у Штоју намијењена за градњу забавног воденог парка

M.K.

- Улцињ ће постати град са наjвећим и наjатрактивниjим аква-парком у региону- обећавали су 2014. локални званичници. Након тога, у фебруару 2015. године речено је да је завршен проjекат, а одмах након тога наводно су почела геотехничка истраживања терена. Та процедура требало jе да буде обављена до краjа марта исте године, када jе требало да се крене са радовима на изградњи и монтажи централних обjеката коjи су требали да буду у функциjи почетком jула.

Непознати многи детаљи уговора

У Општини јуче нисмо могли добити одговоре на неколико питања у вези тог дуго најављиваног пројекта. До закључења текста од предсједника Општине Александра Дабовића није стигао одговор на питање да ли је било контаката са инвеститором и хоће ли уопште бити тог пројекта. Оно што је интересантно је да на сајту Општине Улцињ нема уговора који је потписан са компанијом "Полин", која је до сада проjектовала и монтирала преко 3.000 аква-паркова у 105 држава свиjета. Нису познати многи детаљи уговора па тако ни да ли кашњење у реализацији уговорених обавеза повлачи одређене консеквенце за прекршиоце, као ни да ли су плаћене обавезе за закуп земљишта за прошлу и ову годину.

Но пројекат је потом стао због имовинских проблема јер је земљиште које је турској компанији издато под закуп било предмет имовинског спора, коjи jе потом Општина изгубила. Услиједиле су године нових обећања да ће инвестиција бити реализована на другој локацији.

Коначно, бивши предсjедник Општине Улцињ Љоро Нрекић и представник турске компаниjе "Полин" Един Пепић потписали су 10.jануара 2020. године Уговор о давању у дугорочни закуп непокретности за изградњу аква парка у Горњем Штоjу. Тада jе саопштено да jе вриjедност инвестициjе око седам милиона еура, на површини од 26.658 метара квадратних.

Како jе тада обећано, комплетан забавни водени комплекс требало jе да буде завршен уочи почетка туристичке сезоне те године, а обухватио би купалиште за одрасле и дjецу, базен са тобоганима, базен за скокове, и остале пратеће садржаjе. Међутим, проглашење пандемије корона вируса одложило је почетак инвестиције па су се у маjу 2020. огласили из компаниjе Полин обjаснивши да почетак изградње одлажу за годину. Наглашено је да су финансиjске обавезе према Општини Улцињ измирене и да је уплаћена годишња рента у износу од 46.000 еура. Од тада до данас аква парк нико не помиње, а интересантно је да га нико ниjе поменуо ни током недавне предизборне кампање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:53