Учесници састанка о стамбеном збрињавању расељених / -Пресс служба
08/03/2022 u 06:39 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Изградња кућа за пет расељених породица у Херцег Новом у оквиру потпројекта „МНЕ8“ Регионалног стамбеног програма

Данас имамо почетак радова на изградњи пет стамбених објеката, а интензивно се ради на прикупљању пројектне документације како би још пет било припремљено за наредни тендер, објаснила је Весна Самарџић

У оквиру потпројекта "МНЕ8" Регионалног стамбеног програма јуче је у Херцег Новом означен почетак изградње кућа за пет расељених породица које су своје склониште од недаћа нашле у овом граду. Тим поводом у Општини је уприличен састанак са учесницима у пројекту и породицама које ће на овај начин трајно ријешити своје стамбено питање. По завршетку састанка корисници су заједно са координаторима пројекта, представницима извођача, надзора и пројектантског тима обишли локације на Гомили, Подима, у Суторини, Требесину и Каменарима.

image

Весна Самарџић са представницама министарстава

-Пресс служба

– Ово је други дио пројекта и он се односи на изградњу индивидуалних објеката за избјегла и расељена лица која имају сопствене плацеве. Херцег Нови је аплицирао и било је двадесетак захтјева породица, међу којима је кандидациона комисија одабрала десет. Данас имамо почетак радова на изградњи пет стамбених објеката, а интензивно се ради на прикупљању пројектне документације и испуњавању свих предуслова како би још пет било припремљено за наредни тендер, објаснила је Весна Самарџић, потпредсједница Општине Херцег Нови. Основни критеријуми у одабиру корисника, како је казала, били су тешка материјална ситуација и посједовање плаца на којем није подигнут никакав објекат. Подсјетила је да је Регионални стамбени програм до сада знатно помогао рјешавање стамбених питања расељених лица у Херцег Новом, кроз омогућавање куповине станова, а у наредном периоду се очекује завршетак тендерске процедуре за збрињавање још осам породица.

Вриједност инвестиције за све општине око милион еура

– За нас данас званично почињу радови јер ће заједно са извођачем, надзором и тимом који је радио пројектовање објеката бити обиљежене, односно исколчене локације за почетак изградње, казала је Будимирка Ђукановић, координаторка пројекта у име Министарства финансија и социјалног старања.

Додала је да потпројекат "МНЕ8" предвиђа изградњу укупно 51 куће за расељена и интерно расељена лица у Црној Гори.

– Завршен је први тендер у оквиру којег ће бити изграђене куће за 31 породицу, које су до сада обезбиједиле урбанистичко-техничке услове и пројектну документацију. Вриједност инвестиције за све општине је око милион еура, а ангажовање стручног надзора око 40.000 еура, информисала је Бојана Митрић из Управе јавних радова, као имплементационе јединице за Регионални стамбени програм.

Међу онима који су присуствовали састанку био је и Бранко Славић, који Херцег Нови данас зове својим домом.

– У априлу ће бити 30 година како сам отишао од куће. Промијенио сам 33 мјеста на којима сам боравио, а у Херцег Новом сам од 1992. године. Неизмјерно сам захвалан што ћу бити у могућности да коначно добијем своју кућу – казао је Славић.

Активности у оквиру Регионалног стамбеног програма спроводи Министарство финансија и социјалног старања, у сарадњи са Управом јавних радова и Општином Херцег Нови, а уз подршку Развојне банке Савјета Европе. Главни донатор је Европска унија, а значајне новчане контрибуције осигурале су: Влада Сједињених Америчких Држава, као и владе Италије, Њемачке, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске. Снажну подршку програму дају Високи комесаријат Уједињених народа за избјеглице – УНХЦР и Организација за сигурост и сарадњу у Европи – ОСЦЕ. Допринос државе у овом програму је обезбјеђење локација и инфраструктурних прикључака за објекте. Извођач радова је Eurozox из Даниловграда, а надзор ће вршити Civil engineer из Подгорице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 22:25