Траса новог цјевовода у Бијелој / -ВиК
14/05/2022 u 07:59 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изградња новог цјевовода у Бијелој: За 15 дана квалитетније водоснабдијевање

Изградња овог цјевовода је дио плана који спроводи ДОО „Водовод и канализација” везано за смањење губитака на водоводној мрежи и практично су припрема за ову туристичку сезону

У циљу смањења губитака на мрежи, те квалитетнијег водоснадбијевања височијих зона Бијеле и Каменара предузеће Водовод и канализација Херцег Нови започиње изградњу новог дистрибутивног цјевовода у Бијелој. Предвиђена је изградња три крака, радови ће коштати 37.000 еура, а радници јединице за одржавање водоводне мреже радове ће завршити за 15 дана.У Водоводу појашњавају, да испитивања мреже и отклањање пропуста на њој, резултирало враћањем 20 до 30 литара воде у секунди у систем, али и да ти резултати нису задовољавајући због лошег стања цјевовода.

- Како смо у 2021. години имали највише проблема у дистрибуцији воде ка потрошачима на подручју Каменара и височијих зона у Бијелој, "Водовод" је пронашао алтернативно техничко рјешење у изградњи новог диструбитивног цијевовода ПЕХД ДН 200мм, који ће служити за снабдијевање потрошача источног дијела Бијеле и Каменара - саопштавају из предузећа и додају да је ово у тренутном сагледавању проблема најоптималније и најбоље рјешење за нормално и редовно водоснадбијевање потрошача.

Траса радова подијељена у три крака

Tраса новог диструбитивног система је подијељена у три крака. ''Крак 1'' у дужини око 35м односи се на изградњу новог цјевовода, његово спајање са ''здравим'' дијелом челичног цјевовода позицији постојећег муљног испуста и његово прикључење. ''Крак 2'' је дужине око 300м односи се на коришћење релативно новог већ постојећег ''Ductile'' ДН 200 мм цјевовода, чија је траса на потезу: од зграда код Поште до главне капије некадашњег ''Бродоградилишта''.''Крак 3'' у дужини око 400 м, изградња новог дијела цјевовода од главне капије некадашњег ''Бродоградилишта'' до потока Пијавица, тачније до постојећег шахта са ваздушним вентилом на челичном цјевоводу ДН 500мм..Како објашњавају из Водовода, све радове на изградњи овог цјевовода извела би оператива радна јединица "Одржавања водоводне мреже'', а у складу са техничким нормативима који се односе на градњу оваквог хидро-грађевинског објекта.

- Изградња овог цјевовода је дио плана који спроводи ДОО "Водовод и канализација'' везано за смањење губитака на водоводној мрежи и практично су припрема за ову туристичку сезону. Растерећење потрошње са резервоара "Бијела'' са којег се сада снадбијевају потрошачи Бијеле и Каменара, те уједначавање притисака у систему, што има за последицу мањи број кварова на водоводној мрежи (оптималан притисак 5,5 бара), постигли бисмо несметану дистрибуцију воде према потрошачима дијела Бијеле и Каменара у случају квара на једном дијелу мреже, као и редовно и несметано водоснабдијевање потрошача Каменара са резервоара "Змијице'' – Зеленика, као и стављање у функцију "здравог" дијела челичног цјевовода у циљу дистрибуције воде ка потрошачима, истичу из херцегновског Водовода.

Радови ће укључивати копање улица, стварање буке и прашине. Због чега упућују извињење мјештанима Бијеле и моле за разумијевање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:40