Реконструкција споменика на Стражици ушла у седму годину / -Б.Је.
13/03/2022 u 07:20 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извођача радова за реконструкцију споменика на Стражици траже већ шест година

Посљедњи јавни позив је био расписан прошле јесени и на њега се нико од извођача радова није јавио, истиче Ненад Рубежић, директор Службе за изградњу и развој

Радови на реконструкцији споменика на Стражици ушли су у седму годину а још увијек им се не назире крај. Радови су почели 2015. године уз помоћ тадашњег Министарства културе, са намјером да послови буду окончани до краја наредне године. Међутим, умјесто завршетка радова, дошло је до сукоба између извођача радова и тадашње локалне управе на челу са предсједником општине Мирком Ђачићем. Извођач радова је напустио градилиште, а радови су обустављени и то траје до данас. У локалној управи не могу да кажу када се завршетак радова може очекивати јер се на јавне позиве, који се расписују свако мало, нико од предузетника не јавља.

-Последњи јавни позив био је расписан током прошле јесени и на њега се нико од извођача радова није јавио. У наредном периоду биће расписан нови јавни позив - казао је за "Дан" директор Службе за изградњу и развој Ненад Рубежић.

image

Ненад Рубежић

-Б.Је.

У локалној управи нијесу сигурни колико су досад расписали јавних позива како би завршили овај посао, али не знају ни из којих разлога нико не жели да се прихвати завршетак посла на реконструкцији споменика који је подигнут 1961. године у знак сјећања на погинуле током Пљеваљске битке 1. децембра 1941. године.Оно што је сасвим сигурно је то да у општинском буџету има довољно новца за окончање овог посла.

Највише угрожене спомен-плоче

Према ријечима Видоја Деспотовића, тренутно су највише од уништења и пропадања угрожене спомен - плоче на којима се налазе имена погинулих родољуба. Као посебан проблем истиче спомен - плоче које се налазе на затвореним школским и другим објектима на сеоском подручју.

-У селу Вруља имамо спомен - плочу на објекту мјесне заједнице. Објекат се урушава а са његовим урушавањем доћиће и до рушења спомен - плоче на којој су исписана имена погинулих. Сличних ситуација има и у другим селима. Прије два дана борачка организација је имала састанак на коме се разговарало како и на који начин сачувати спомен - плоче од пропадања - казао је Деспотовић.

Из Организације бораца НОР-а у више наврата су апеловали да се изнађе рјешење како би се радови привели крају. Први план био је да послови буду завршени до 1. децембра 2016. године, када је обиљежено 75 година од Пљеваљске битке. Потом је план промијењен за 2021. годину, кад је прослављено осамдесет година од поменуте битке.

-Надамо се да ће коначно овај посао бити завршен - каже замјеник предсједника Савеза бораца Црне Горе Видоје Деспотовић уз појашњење да борачка организација не може ништа помоћи изузев да констатује садашњу ситуацију и да позове представнике локалне управе да све учине како би се послови завршили.

image

Видоје Деспотовић

-Б.Је.

Деспотовић каже да је неопходно интервенисати и на многим другим спомен-обиљежјима на простору пљеваљске општине, јер су многи од њих у доста лошем стању.

-Вријеме чини своје и одређени материјали попуштају. То се може видјети на терену - каже Деспотовић и поручује да је најбољи начин да се покаже поштовање према онима који су животе дали за слободу, тако што ће се чувати спомен - обиљежја посвећена њима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:51