Југослав Јакић / -Ж.Ш.
16/01/2022 u 06:41 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јакић: Општина Шавник функционише са минимумом кадровских капацитета

Немамо грађевинског инжењера, службеника за јавне набавке,(ЛТО) имамо само директора..., а ни за једно запослење нисмо добили сагласност Министарства финансија и социјалног старања,иако Општина Шавник нема дугова, каже Јакић

Предсједник Општине Шавник мр Југослав Јакић у разговору за "Дан" устврдио је да локална управа, њена јавна предузећа и службе функционишу са минимумом кадровских капацитета. Тренутно имају укупно 98 запослених од којих многи, неријетко, истакао је Јакић, обављају и послове који су нису у оквиру њиховог радног мјеста. Ситуацију им додатно отежава пандемија корона вируса, одређени број запослених одлази у пензију, а има и оних који су на боловањима због других болести, па им се дешава да имају одсутних 15 до 20 радника. Јакић каже да имају систематитованих и упражњених петнаестак радних мјеста, али им је хитно попуњавање пет-шест без којих знатно спорије функционишу као локална управа. Немају грађевинског инжењера без којег је, како појашњава, незамисливо асфалтирање путева, градња и реконструкција водовода, а немају ни службеника за јавне набавке.

-Нисмо добили сагласност Министарства финансија и социјалног старања ни за једно запослење. Сматрамо да је то без реалног разлога јер Општина Шавник нема дугова, а јесмо у репрограму и те обавезе редовно измирујемо. Све друге наше обавезе из пројеката које реализујемо такође не касне ни једног дана, што јасно говори да се ми одговорно односимо према финансијама. Не тражимо да нам их они финансирају него да сагледају реално наше потребе и да кажу треба ли једна Општина да има инжењера грађевинске струке уколио реализује неке пројекте, или одређене кадрове у сфери туризма, спорта или било чега другог - истиче Јакић.

Највише фали сарадња са Владом

Општина Шавник, којом руководи ДПС, имала је одличну сарадњу са свим претходним Владама и њеним ресорима. Југослав Јакић истиче да се ситуација драстично промијенила од паралментарних избора.

-Осим кадрова Шавнику тренутно највише фали сарадња са Владом. Прошле године је то било изузетно лоше, комуникација је била готово никаква са представницима власти. Функционишемо као да смо изоловани у неком сустему у Црној Гори кад не можете очекивати никакву помоћ и подршку и са овим средствима са којима располажемо покушавамо да сами да радимо, каже Јакић и додаје да је лоша сарадња са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, те са Министартвом провјете, науке, културе и спорта које је одмах укинуло Канцеларију за младе у Шавнику. Јакић наглашава да прошле године тај ресор није ни еуро опредијелио за културна и спортска дешавања у Шавнику, али је Општина из буџета интервенисала па је ипак одржано више културних и спортских манифестација.

Каже да им није дозвољено ни запослење у локалној Туристичкој организацији (ЛТО) која има само директора, а, како Јакић наводи, говори се о развоју туризма на сјеверу и кад је шавничка општина у питању валоризацији највећих потенцијала какав је кањон "Невидио".

-Могу вам набројати 20 таквих радних мјеста без којих је незамисливо обављати неке послове локалне самоуправе.Све што смо урадили прошле године урађено је са минимумом кадровских капацитета. Успјели смо, чини ми се, да становништво не осјети последице таквог једног односа и то преданим радом људи који су обављали послове који нису у њиховој надлежности - тврди Јакић.

Законским рјешењима локалним управа стварају се додатне обавезе и додатна запослења али под "рестирктивним условима" за поједина радна мјеста за које неке Општине, попут Шавника, немају кадровских рјешења. Јакић ту наводи примјер за избор командира Службе заштите и спасавања, главног администратора и слично.

-Засад разумијевања нема, а да ли ће га бити- надам се да хоће. Недопустиво је да нам неко други одређује треба ли нам инжењер, запослени у туризму, а Општина смо која своје обавезе редовно измирује. Ако смо добили повјерење грађана да обављамо овај посао дозволите нам да га обављамо, па ће грађани цијенити да ли је то добро или није јер њима полажемо рачуне - категоричан је Јакић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:20