/ -FOTO: VB LIVE
26/02/2022 u 07:46 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јавна расвјета у бјелопољском насељу радила само пред изборе

Становници Расова, који живе скоро на корак од центра града, живе у мраку

Једно од најфреквентнијих насеља у општини Бијело Поље је насеље Расово чији мјештани, како тврде, константно имају инфраструктурних проблема. Раније су то биле неасфалтиране улице, слаба струја, проблем са мјесним гробљем...Сада је актуелан проблем са јавном расвјетом која је на кратко радила, а онда искључена.

Становник Расова Емир Мешић каже да коначно неко мора предузети радње да становници овог насеља, које је скоро на корак од центра града, више не живе у мраку.

-Досад смо два пута локалној управи, са потписима 135 домаћина, предавали захтјеве и тражили да добијемо јавну расвјету. Нашим напорима у љето 2020. године постављен је асфалт и расвјета је коначно засијала и на нашим улицама али све је трајало кратко. Асфалт остаде, али се расвјета угаси и тако је и данас-каже Мешић, додајући да мјештани траже да постоји јавна расвјета у насељу, а да проблеме, ако их има, рјешавају локална управа, мјесна заједница и Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС).

-Тражимо да као и сви остали и ми имамо јавну расвјету на нашим улицама. Понудили смо, ако то није неки велики износ, да онај ко може, од нас 135 домаћина, учествује у стварању финансијских претпоставки да расвјета опет профункционише- подвлачи Мешић.

Општина прихватила да плати рачуне за струју на име утрошка расвјете

Из Општине Бијело Поље кажу да нијесу у финансијској могућности да свима изађе у сусрет због високих цијена и веома компликованих процедура ЦЕДИС-а.

- И поред свега у протеклом периоду смо завршили инвестиције које се односе на постављање јавне расвјете на комплетној дионици заобилазнице, на дијелу магистралног пута Ракоње – Рибаревине, као и у МЗ Расово што је урађено приликом реконструкције главне саобраћајнице 2020. године. Ипак, грађани су се самоиницијативно повезали на постојећу расвјету мијењајући дотрајале сијалице у бочним улицама. Препознајући да ће доћи до ове ситуације Општина је покушала да помогне мјесним заједницама да ријеше проблеме са ЦЕДИС-ом, на начин што је прихватила да плати рачуне за струју на име утрошка уличне расвјете- кажу из Општине Бијело Поље.

Извршни директор НВО "Нови пут'' Вехбо Чоковић каже да су у Расову улице у мраку "због незаконитог рада државних институција, злоупотребе службеног положаја и несавјесног рада".

-Августа 2020. године, уочи парламентарних избора, највероватније како би себи прибавили што већи број гласова, незаконито, путем злоупотребе службеног положаја, локална самоуправа у Бијелом Пољу у сарадњи са ЦЕДИС- см и руководством мјесне заједнице поставила је јавну расвјету у насељу Расово. Након парламентарних избора дошло је до промјене власти на државном нивоу, а самим тиме и до промјена челних људи у ЦЕДИС- у. Дошло је и до откривања нелегалних прикуључака, а због тога и искључења са електро мреже уличне расвјете у Расову- појашњава Чоковић.

То потврђују и из ЦЕДИС-а и наглашавају да они нијесу дали дозволу за неовлашћено прикључење јавне расвјете у Расову.

-У конкретном случају, представници Дирекције за изградњу и инвестиције Општине Бијело Поље, мимо прописа и самовољно су на нисконапонску мрежу ЦЕДИС-а извршили уградњу бројила и прикључили јавну расвјету. Сходно Закону о енергетици, забрањено је самовољно прикључење на дистрибутивни систем. Такође, прописи обавезују ЦЕДИС да у случају откривања неовлашћеног коришћења електричне енергије, обустави испоруку кориснику и у складу са регулативом утврди и наплати причињену штету- саопштено је из ЦЕДИС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 19:54