/ VALDIMIR JOKIĆ
28/11/2022 u 14:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jokić: Pomorstvo nit koja povezuje svaki momenat našeg grada


Crna Gora je zemlja sa najvećim brojem pomoraca po stanovniku na svijetu

Crna Gora je zemlja sa najvećim brojem pomoraca po stanovniku na svijetu, a oni su zamajac i temelj supstance koja je pozicionirala Kotor kao pomorski grad, a Crnu Goru kao pomorsku državu, saopštio je predsjednik lokalne samouprave, Vladimir Jokić.

On je jutros otvorio drugu Međunarodnu naučnu konferenciju iz oblasti pomorstva /2nd Kotor International Maritime Conference/ (KIMC) 2022, koja se održava u organizaciji Pomorskog fakulteta, uz podršku Opštine Kotor.

"Veliko mi je zadovoljstvo da u ime Opštine Kotor i svoje lično ime svima poželim dobrodošlicu i da izrazim zadovoljstvo da se nakon prošlogodišnje ostvaruje ono što su bile naše želje, a to je da ova konferencija postane tradicionalna”, rekao je Jokić.

Opština Kotor je, kako je naveo, sa Pomorskim fakultetom institucionalizovala saradnju, a motivi Opštine su dvojaki.

“Najprije činjenica da imamo još jednu naučnu konferenciju u Kotoru koja doprinosi tome da Kotor bude domaćin ljudima najvećeg zvanja i sa najviše znanja. Drugi razlog se nalazi u samoj temi - u pomorstvu”, kazao je Jokić.

On je naveo da je Kotor u pisanim dokumentima pomenut prije 2,3 hiljade godina.

“Dešavale su se u Kotoru pohare, kuge, zemljotresi, ali nit koja povezuje svaki momenat ovog grada je pomorstvo. Veliki dio, tačnije 75 odsto ukupnog kulturnog nasleđa Crne Gore nastao je kao produkt rada pomoraca i uticaja pomorstva na ovaj kraj”, ocijenio je Jokić.

On je naveo da su naši pomorci oblikovali sudbinu ne samo ovog kraja, već i Evrope.

“Proteklih nekoliko decenija smo nažalost kroz društvene i geopolitičke promjene doživjeli da naša pomorska industrija nije na nivou na kojem je bila”, dodao je Jokić.

On je naveo da se nada i želi da ova konferencija postane tradicija i da ćemo i u decenijama ispred nas okupljati najbolje iz pomorskih nauka na našoj teritoriji.

“Svima želim dobrodošlicu i dobre i uspješne dane pred nama", kazao je Jokić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:12