/ - FOTO: TVCG/PRINTSCREEN
27/04/2022 u 09:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јоксимовић: Црна Гора на корак од епидемије малих богиња

Јоксимовић је казао да је традиција имунизације у Црној Гори дуга те да се ради о деценијама, односно приближавамо се једно вијеку

Црна Гора се налази на корак од епидемије малих богиња, упозорио је епидемиолог Института за јавно здравље (ИЈЗЦГ) др Милко Јоксимовић, јавља TVCG преноси портал RTCG.

Он је додао да је извјесно да ће вакцинација против ХПВ вируса почети у септембру. Тренутна ситуацију у Црној Гори када је оболијевање од рака грлића материце оцијенио је поражавајућом. Он је изнио и процјене Свјетске здравствене организације (СЗО) за 2020. годину које говоре да Црна Гора има највећу стопу оболијевања и умирања од инвазивне форме рака грлића материце у Европи.

Епидемиолог ИЈЗЦГ је упозорио да се Црна Гора налази на корак од епидемије малих богиња.

-Оно што можемо очекивати ако се то брзо не поправи је епидемија. Проценат вакцинисане дјеце је изузетно низак и држава мора да одлучи шта ће да ради са тим или нас чекају сценарији које не бисмо жељели да видимо- упозорава Јоксимовић.

Извјесно је, каже Јоксимовић, да ће вакцинација против ХПВ вируса почети у септембру.

Поручује да је њихова безбједност вишестрко потврђена.

-Ради се о једној од најбезбједнијих вакцина, њени резултати у превенцији су одлични- казао је епидемиолог ИЈЗЦГ.

Каже да су све вакцине које се дају дјеци важне али ова, како додаје, има додатан квалитет, а то је заштита од малигних болести.

-Тренутна ситуација у Црној Гори када је оболијевање од рака грлића материце је поражавајућа. Процјене Свјетке здравствене организације за 2020. годину су да Црна Гора има највећу стопу оболијевања и умирања од инвазивне форме рака грлића материце у Европи-истакао је др Јоксимовић.

Када је имунизација у питању, каже др Јоксимовић, Црна Гора се налази на прекретници.

-Наш рутински програм имунизације је пред никада већим изазовима", казао је др Јоксимовић у емисији "Добро јутро Црна Горо-на Јавном сервису.

Он је истакао да свијест о значају имунизације морамо да унапређујемо. Сматра да неће бити лако повратити повјерење на ниво од прије неких десетак или више година.

Поручује да је врло битно да се поштује календар имунизације и свако искакање из календара, каже, прави проблеме поготово када је у питању рутинска имунизација.

-Да није важно да у том моменту треба да се прими вакцина онда календар имунизације не би ни постојао. Свако искакање јесте проблем. Да ли могу да се надокнаде, могу, али имамо опасност да се у међувремену деси нешто лоше и ономе ко није вакцинисан а то је и огроман проблем са аспекта спровођена програма имунизације- истакао је Јоксимовић поводом европске недјеље имунизације.

Као разлог за тренутно стање на пољу имунизације у нашој земљи Јоксимовић наводи то што су родитељи самоиницијативо кренули са одлагањем, али ту види и одговорност једног дијела здравствених радника који су то, како је казао, пасивно прихватали. Ипак, истиче да ту има и системске одговорности.

-Има и једног дијела системске одговорности јер се дешавало да у одређеним периодима одређених вакцина нема. Држава мора да обезбиједи континуирано снабдијевање вакцинама. Донекле, оно јесте обезбијеђено али се дешавају ти кратки интервали када пар мјесеци нема одређене вакцине што је проблематично и са том праксом мора да се прекине- истакао је Јоксимовић.

Јоксимовић је казао да је традиција имунизације у Црној Гори дуга те да се ради о деценијама, односно приближавамо се једно вијеку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 00:07